• E-mail dit bericht
  • This page as PDF

Boys & Girls (verschillen jongens en meisjes in onderwijs)

Geplaatst op maandag, 10 januari 2011 | door Onderwijs Maak Je Samen

Hoe ontwikkelt een jongen zich ten opzichte van een meisje? In hoeverre kunnen wij hiermee rekening houden in ons onderwijs? Er is steeds beter antwoord te geven op deze vragen naar aanleiding van onderzoek.

1. Actueel
De mogelijkheden voor hersenonderzoek zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Dit komt o.a. door de steeds geavanceerdere apparatuur. Omdat er uit het hersenonderzoek steeds duidelijkere aanwijzingen komen voor de verschillen tussen jongens en meisjes en welke invloed dit heeft op de ontwikkeling, is het een belangrijk item in het nieuws. Wij houden je graag op de hoogte van de laatste nieuwsberichten en meningen over dit onderwerp.

Klik hiervoor het meest actuele overzicht.

Laatste nieuws:
Video op Leraar 24: verschil jongens en meisjes (Martine Delfos)
Gescheiden onderwijs voor jongens en meisjes
Uitzending RTL nieuws van 15 augustus 2011 (van 1:56 – 3:02)

Laatste artikelen:
Onderzoek Kohnstamm Instituut Succesvolle onderwijsaanpakken voor jongens in het VO  (juni 2012)
Artikel Science Guide ‘Zijn extra mannen voor de klas wel nodig?’  (juni 2012)
APS rapport Jongens… aan de slag (mei 2012)

2. Informatie vanuit Onderwijs Maak Je Samen
Wij informeren je graag over de laatste ontwikkelingen vanuit Onderwijs Maak Je Samen. Dit zijn de meest recente meldingen:


3. De posters met verschillen tussen jongens en meisjes
Je kunt onze posters te downloaden met daarop uitspraken van meisjes en jongens. Hieruit blijken duidelijk de verschillen. Mooi om op te hangen. Ze geven stof tot nadenken.


4. Het boek Boys & Girls, strategieën voor onderwijs aan jongens & meisjes in het basisonderwijs.
Een vertaling van het boek ‘Boys&Girls’ van Michael Gurian, Kathy Stevens en Kelley King. Het is een handzaam boek met allerlei praktische voorbeelden, maar ook met aanwijzingen voor het omgaan met de verschillen tussten jongens en meisjes. Heb je interesse? Klik hier voor meer (bestel)informatie.

5. Nascholing op het gebied van de verschillen tussen jongens en meisjes
Wil je meer weten over hoe om te gaan met de verschillen tussen jongens en meisjes in de klas? Onderwijs Maak Je Samen verzorgt bijeenkomsten waarin je de laatste inzichten te horen krijgt en aan de slag gaat met enkele praktische vaardigheden om de volgende dag direct toe te passen. Elke deelnemer ontvangt na afloop een gratis exemplaar van het boek Boys & Girls Strategieën voor onderwijs aan jongens en meisjes in het basisonderwijs.

Training voor schooljaar 2014-2015 rondom jongens/meisjes zijn:

  • Omgaan met verschillen tussen jongens en meisjes
  • Leerstrategieën voor jongens en meisjes

Je vindt ze hier.

6. Een expert aan het woord

Lauk Woltring is een expert te noemen als het gaat over de verschillen tussen jongens en meisjes. Hij schreef verschillende artikelen over het onderwerp en geeft regelmatig lezingen. Meer informatie op zijn website www.laukwoltring.nl.

Lees zijn artikelen op onze website: ‘scan van items rond het thema ontwikkeling van jongens’ en ‘tips voor beter omgaan met jongens in de school’. Lauk schreef ook een introductie op het boek ‘Boys & Girls’.

7. Video’s over de verschillen tussen jongens en meisjes
Hieronder vind je een overzicht van beeldmateriaal dat beschikbaar is op het gebied van de ontwikkeling van jongens en meisjes.

Gerelateerde artikelen