leestijd:

Benodigdheden: geen

Tijdens dit spel zit je in de kring, er wordt één kind naar de gang gestuurd. Je vertelt de kinderen dat je het spel ‘gekkenhuis’ gaat spelen. Alle kinderen zijn in een gekkenhuis beland en kunnen niet meer normaal antwoord geven op de vragen. Het kind dat op de gang staat, moet erachter komen wat er aan de hand is. Wanneer het kind terug in de klas is, is het de bedoeling dat hij/zij een vraag stelt aan een ander kind. De eerste die antwoord moet geven op een vraag begint met het antwoord: ‘gekkenhuis’. Vervolgens ga je met de klok mee en stelt aan het volgende kind een vraag. De bedoeling is dat deze antwoord geeft op de vraag die zojuist aan degene voor hem/haar is gesteld. Steeds geeft degene antwoord op de vraag die gesteld is aan het kind dat rechts van hem/haar zit.

Voorbeeld: Waar woon je/gekkenhuis – Hoe oud ben je/Den Haag – Vind je rekenen een leuk vak/elf – Hoe heet je moeder/ja.

Om de kinderen niet in de war te laten raken tijdens het spel is het belangrijk dat ze weten dat je zelf antwoord geeft op de vraag. Wanneer de naam van een moeder wordt gevraagd, mag de volgende gewoon de naam gebruiken van zijn eigen moeder.

Het lijkt heel simpel, maar het is voor kinderen toch een kunst om erachter te komen, wat er nu precies gebeurd is in het gekkenhuis. Jammer alleen dat je dit spel maar één keer kan spelen in de klas…

sluiten