leestijd:

Benodigdheden: geen

Sommige puzzels zijn makkelijk, maar levende knopen niet!

  1. Vorm Teams: De spelers vormen teams van acht of tien personen. Alle teamleden gaan schouder aan schouder in een kring staan.
  2. Schud de rechterhand: Alle spelers steken hun rechterhand uit. Schudden de hand van een andere speler en houden die vast. Je mag niet iemand kiezen die direct naast je staat.
  3. Schud de linkerhand: Vervolgens steken alle spelers hun linkerhand uit, schudden de hand van een andere speler en houden ook die weer vast. Weer mag je niet iemand kiezen die direct naast je staat. Ook mag je niet de speler kiezen wiens rechterhand je al vast hebt.
  4. Ontwar de knoop: De spelers moeten nu proberen om de knoop te ontwarren zonder elkaars handen los te laten. Op het eerste gezicht kan dat onmogelijk lijken. Soms is het dat ook. Maar meestal kunnen de spelers de levende knoop ontwarren door over armen heen te stappen en onder armen door te kruipen. Pas wel op dat je geen handen loslaat.
  5. Ontwarren voor beginners: Alle spelers hebben hun ogen open.
  6. Ontwarren voor vergevorderde: Ontwar de knoop terwijl iedereen zijn ogen dicht heeft. Slechts één speler heeft zijn ogen open.
  7. Adviseurs: Als er meerdere teams tegelijk spelen, kunnen de teamleden die snel klaar zijn adviseurs worden voor de teams die nog niet uit de knoop zijn.

Dit spel is afkomstig uit: Silly Sports en Goofy Games, uitgeverij RPCZ.

sluiten