leestijd:

Vijf minuten over in de klas? Dan is er altijd wel een 5-minutenactiviteit om op een welkome en zinvolle manier een brug te slaan tussen twee perioden van inspanning. Eind oktober verschijnt alweer de dertiende uitgave in de populaire 5-minutenreeks van Onderwijs Maak Je Samen: 5 minuten tekenen. Wederom veertig nieuwe korte activiteiten die breinvriendelijk leren bevorderen en bijdragen aan een prikkelende leeromgeving die uitdaagt tot ontdekken, proberen en beleven met elkaar.

Door te tekenen ontdekken lee5 minuten tekenenrlingen de wereld om hen heen: ze doen hun eigen belevenissen op, kunnen ervaringen uitdrukken en hun creativiteit ontwikkelen. Met 5 minuten tekenen hebben leraren een schat aan inspiratie en mogelijkheden in handen om waarneming en verbeelding bij leerlingen te ontwikkelen. De activiteiten zijn uitdagend en doelgericht en geven leerlingen de mogelijkheid gedachten om te zetten in beeldtaal. En dat steeds in slechts vijf minuten, of net iets meer als dat past.

Bekijk drie voorbeeldkaarten van 5 minuten tekenen.

Interactief, speels en gemakkelijk in te passen
De set bevat veertig kaarten met eenvoudige instructies om op een interactieve en speelse manier tekenactiviteiten aan te bieden. Verschillende tekenvaardigheden, tekenmaterialen en werkvormen komen aan bod. De activiteiten zijn geordend naar verschillende tekendomeinen: waarneming (lijnen, toon en vorm, compositie, perspectief en gezichtspunt, beweging en houdingen, patronen en texturen) en verbeelding (onderzoeken, observeren, verbeelden en abstraheren). Op iedere kaart zie je in een oogopslag welke domeinen je aanspreekt, voor welke groep de activiteit geschikt is en wat de benodigdheden zijn. Verschillende kaarten bieden ook tips, suggesties, lesideeën of voorbeelden van kunstenaars voor toepassingen in hogere of lagere groepen. De werkvormen zijn eenvoudig uit te voeren, vragen weinig voorbereiding en zijn gemakkelijk in te passen binnen bestaande lesactiviteiten. En je kunt ze inzetten als opstap naar nieuwe thema’s of leerdoelen binnen verschillende vakgebieden.

Eerder verschenen in de 5-minutenreeks
Voor in de klas verschenen eerder al: 5 minuten voor tussendoor, bewegen, focus, coöperatief, rekenen, creatief denken, taal, Engels, muziek, drama en formatief. Voor de onderwijsprofessional zelf is er 5 minuten leidinggeven, gericht op het begeleiden van leerprocessen van de professional. De 5-minutenactiviteiten kunnen ook buiten het onderwijs worden ingezet. Kijk voor meer informatie over alle uitgaven in de 5-minutenreeks op: www.onderwijsmaakjesamen.nl. Uitproberen? Van iedere uitgave kun je drie gratis voorbeeldkaarten downloaden.

Product- en bestelinformatie 
Deze uitgave is te verkrijgen via de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen voor € 19,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten). Het product bestaat uit een doosje (A6-formaat) met veertig kaarten met 5-minuten activiteiten, een algemene handleiding en een specifieke handleiding. De methode is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.
Auteurs: Els van Hemert en Mieke Linssen (Jan & Ko | creatief in onderwijs)
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS BV

sluiten