leestijd:

Een autobingo spelen tijdens de lange autoreis, ideaal want het is gemakkelijk om mee te nemen! Onderwijs Maak je Samen heeft een uitdagende variant gemaakt op de bekende autobingo, waardoor het soms net iets lastiger kan zijn om de bingokaart vol te krijgen! We hebben zelfs twee varianten; makkelijk en moeilijk. Welke is geschikt voor jouw kind(eren)?

Autobingo!Versla je tegenstander in de auto door alle symbolen op de kaart weg te strepen. Wanneer heb je gewonnen? Er zijn drie spelregels hiervoor te hanteren:

  • Je hebt gewonnen als je een verticale, horizontale of diagonale rij hebt weggestreept.
  • Je hebt gewonnen als je na 30 minuten (of een langer/korter tijdslimiet) de meeste symbolen hebt weggestreept.
  • Je hebt gewonnen als alle symbolen zijn weggestreept.

Makkelijk: hoe lees je de kaart?

  • Op de bingokaart staan verschillende (vracht)auto’s en busjes: een roze, blauwe, groene, etc. Het is dus de bedoeling dat je daadwerkelijk een blauwe (vracht)auto of bus tegenkomt voordat je dit symbool kunt wegstrepen.
  • Bij een cijfer ga je op zoek naar het cijfer (bijvoorbeeld 4) op een kentekenplaat. Maak het moeilijker doordat het cijfer juist niet op een kentekenplaat te zien mag zijn, maar juist het getal op zichzelf weet te vinden, zoals op een reclamebord, huisnummer of verkeersbord.
  • Lukt het je ook om de vormen weg te strepen? Zie je bijvoorbeeld een rond verkeersbord? Dan mag het ronde symbool weggestreept worden. Je hoeft hierbij niet te letten op een kleur. Of zie je een gevarendriehoek langs de kant van de weg staan omdat er iemand pech heeft? Dan mag de driehoek weggestreept worden. Waar zie jij een vorm in?
  • De rest spreekt voor zich!

Download bingokaarten ‘makkelijk’.

Moeilijk: hoe lees je de kaart?

  • Op deze bingokaart staan auto’s afgebeeld in een bepaalde kleur met daarbij een logo van een automerk én een cijfer. Stel dat er in één vakje het volgende staat: rode auto, BMW-logo, cijfer 4. Dit betekent het volgende: ga op zoek naar een rode BMW met een 4 op de kentekenplaat. Ben jij die goede speurneus die ze kan vinden?
  • Je ziet ook gekleurde busjes en vrachtwagens afgebeeld met daarbij een cijfer, bijvoorbeeld: een gele vrachtwagen met het cijfer 9. Dit betekent het volgende: ga op zoek naar een gele vrachtwagen met een 9 op de kentekenplaat.
  • De rest spreekt voor zich!

Download bingokaarten ‘moeilijk’.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan de ‘Zou je liever….’-gesprekskaartjes, ook ideaal voor de lange autoreis!

Gerelateerde artikelen

po
11/02 in actueel

Weer naar school-Bingo!

po/vo
06/12 in actueel

Bucket-Bingo-lijst

10/06 in actueel

Vakantieleesvoer top 10

sluiten