leestijd:

Het einde van het schooljaar is in zicht. Je bent toe aan een welverdiende vakantie. Om uit te rusten, om je weer op te laden voor weer een boeiend maar veeleisend schooljaar, om je hoofd leeg maken en om je stem weer op adem te laten komen.

Als docent ben je een beroepsspreker. De hele dag ben je bezig met je stem. Voor de klas, in je pauzes, tijdens overleg. Maar wist je dat 55% van alle docenten tijdens hun loopbaan te maken krijgen met stemklachten? En dat één op de vijf docenten krijgt te maken met burn-out klachten? Je stem en je presentatie trainen is dan ook geen overbodige luxe. Helaas wordt er tijdens je opleiding (nog) niet of nauwelijks aandacht aan besteed.

Na de zomervakantie ga je weer vol aan de bak en sta je voor de klas geregeld luid en daardoor vaak te hoog te spreken omdat je aandacht wilt van iedereen. Je praat sneller en er is minder variatie in toonhoogte. Je gaat overcompenseren en dat leidt tot stemklachten. Ook raak je dan vaak de grip kwijt op de klas en zo is de cirkel compleet.

Dat maakt vooral de eerste weken van een nieuw schooljaar vaak zwaar. Je stem is nog niet in conditie. Voorkom stemklachten en wordt bewust van wat je kunt verbeteren. Train je presentatie en je stem zodat je nog jarenlang met plezier voor de klas staat.

Maar nu eerst vakantie!

Training:

We bieden regelmatig trainingen aan rondom dit onderwerp. Bekijk hier het volledige aanbod. 

Gerelateerde artikelen

23/04 in actueel

Stemhygiënische adviezen

sluiten