Dit artikel komt uit OMJS magazine – editie 5 (december 2020).
De week van … HANS
Onderwijsadviseur, interim-coördinator en docent
Binnen Onderwijs Maak Je Samen vind je maar weinig collega’s met een harde g. Hans van Leeuwen is er w l zo een. De onderwijsadviseur, interim-coördinator, docent en voorzitter van de niet-bestaande personeelscommissie reist regelmatig vanuit Hazerswoude naar Helmond. Met een achtergrond in het voortgezet onderwijs is hij binnen OMJS de schakel tussen basis- en voortgezet onderwijs.
MAANDAG
Coaching: de veranderende rol
Ik start de week met coaching. Aansluitend op een proces van herontwerp in een school heb ik de vraag gekregen om de betrokken teamleider te gaan coachen. Voor mij is dit een prachtige mogelijkheid om zo’n proces verdieping te geven op inhoud en persoonlijke groei. In het herontwerp van het onderwijs wordt een andere rol van leerlingen en docenten verwacht. Het wordt in de coaching duidelijk dat ook voor de teamleider zijn rol drastisch verandert. Om iemand tot dat inzicht te laten komen, is mooi. Om hem vervolgens te helpen dat inzicht te vertalen naar nieuw gedrag en praktische handvatten, is een moment van ultiem werkgeluk voor mij.
Uitgaven maken met externen
Aan het eind van de ochtend heb ik een online afspraak met Vernieuwenderwijs (Michiel Lucassen, Wessel Peeters, Reinier Geurts en Ilona Wevers). Deze zomer hebben we in samenwerking met Vernieuwenderwijs de CurriculumKit uitgebracht. Dit is een kaartspel waarmee een team met elkaar al spelenderwijs een curriculum vanuit leerdoelen opbouwt met beredeneerde keuzes in inhouden, toetsvormen en evaluatiemomenten. Aansluitend op deze uitgave bouwen we nu aan een uitgave over curriculumontwerp voor onze Notendop-reeks. Vanuit de theoretische onderbouwing en praktische voorbeelden die dit boek zal bieden, hebben we dan een mooie onderlegger bij de CurriculumKit.
DINSDAG
Teamscholing uitvoeren: collegiaal leren
Deze ochtend start ik op een school met een nieuw traject. De organisatie is vorig jaar stevig veranderd en opgeschoond; er ontbrak veel in de school. Nu iedereen de schouders er weer onder gaat zetten, mag ik met dit team spreken over onderwijs. Het team kijkt daarnaar uit, zoals je zult begrijpen. Het is een mooie uitdaging om met een school met een vernieuwde organisatie zo’n pad te bewandelen, omdat we niet zeker weten waar we uit gaan komen. Zeker is wel dat we bij de basis van pedagogisch en didactisch handelen mogen beginnen aan collegiaal leren. Teamscholing voorbereiden: didactisch coachen Ik leg regelmatig contact met andere experts en adviseurs, ook buiten OMJS. Dit keer ga ik met Esther de Boer van Bijzonder Gewoon Begaafd de training Didactisch coachen vormgeven. In die training scholen we een kerngroep van docenten die de andere docenten in de school gaan ondersteunen in het coachen en begeleiden van leerlingen in onderwijs dat meer uitgaat van leerdoelen.
WOENSDAG
OMJS Interim: kandidaten voordragen
In een overleg met collega’s word ik gebeld. Ik bel na het overleg wel even terug. Direct ontvang ik enkele berichtjes: of ik zo snel mogelijk terug wil bellen. Ik merk dat het dringend is en bel toch maar even terug. De vraag blijkt dan weer logisch: er speelt een probleem op een school en het bestuur zoekt per direct een interim-schoolleider om de boel op orde te brengen. Als coördinator van OMJS Interim houd ik de portefeuille met interim-kandidaten bij. Van enkele kandidaten uit die regio weet ik dat ze nog geen interim-klus hebben. Ik kan waarschijnlijk dus meerdere kandidaten voordragen. Na overeenstemming met hen kan ik drie kandidaat-profielen voorleggen en wordt direct met een van hen een afspraak gemaakt voor de dag erna. Projectleider Stichting Resonans biedt speciaal onderwijs, onder andere in de regio Leiden. Hun vmbo-afdeling is – samen met het vmbo van stichting SCOL – in een prachtige nieuwbouw gehuisvest. Ik mocht die samenwerking als projectleider begeleiden. Vanuit de school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) wordt nu ook samenwerking met speciaal basisonderwijs en het reguliere onderwijs gezocht. Ook in dit traject mag ik de projectleider zijn. Ik vind dit zeer inspirerende en uitdagende trajecten en ben trots dat ik zulke unieke projecten mag helpen vormgeven. De afgelopen maanden ben ik ook nog interim-teamleider bij die zmlk-school geweest, voor één dag in de week, om de re-integrerende teamleider te ondersteunen in haar werkzaamheden. Fijn dat al dit werk zo lekker in de buurt is; een keer niet uren in de auto, maar lekker op de fiets!
TMA
Thuisgekomen ga ik aan de slag met het bekijken van de TMA-analyse (een analyse van talenten en motivatie). Deelnemers uit de opleiding Interim-schoolleider laten een 360 graden-feedback invullen door anderen en kunnen daarmee hun competenties in beeld te brengen. Ik wil even kijken hoever het staat met de uitvoering van die tests en bereid mijn gesprekken alvast voor.
DONDERDAG
Opleidingsdag: opleiding Interim-schoolleider
Na een aantal maanden van digitale bijeenkomsten en de zomervakantie, is het zover: als docent van de opleiding zie ik onze deelnemers weer live in Utrecht. Het is de zevende dag in een serie van tien opleidingsdagen. Centraal staat de vraag: welke inspiratiebronnen gebruiken onze interim-schoolleiders zelf en hoe verhouden zij zich daarin tot de scholen waar zij een opdracht krijgen? Samen met mijn collega Timo zoeken we samen naar de juiste balans in dynamiek voor de groep.
VRIJDAG
Thuiswerken
Op anderhalf uur rijden van ons kantoor in Helmond werk ik ook graag thuis in Hazerswoude. Even niet in de auto, maar direct achter de laptop. Uiteraard staan er ook wat telefoongesprekken en (steeds meer) overleggen via Teams op de agenda. Zo’n thuiswerkdag geeft me de mogelijkheid om alle losse eindjes weer even op te pakken: nog een afspraak met een stuurgroep plannen, een rooster opvragen, een collega zou nog reageren op mijn stuk over de doelen van de opleiding enzovoort