leestijd:

Van 23 oktober tot 1 november hebben 19 schoolleiders een zeer indrukwekkende studiereis naar Zuid-Afrika gemaakt. Een intensieve studieweek die je laat nadenken over je waarden, normen en overtuigingen. Door de inspirerende bezoeken, gepassioneerde mensen die we hebben gesproken en interactieve sessies die we met elkaar hebben gehad werd al snel een ding duidelijk. We kunnen nog veel leren over onszelf, ons onderwijs en ons leiderschap.

Maarten Theijs, (directeur van de Lambertusschool in Asten) schreef een uitgebreid verslag over deze reis.

“Het geheel was een enorme ervaring die met een aantal vreemden begon en eindigde met een aantal bekenden! Een reis doorspekt met tegenstellingen, mogelijkheden en onmogelijkheden. Een reis waarin flink genetwerkt is. Maar vooral een reis waarin duidelijk werd dat je moet roeien met de riemen die je hebt:

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan!” 

Ook Netty Breedveld (directeur van de Ireneschool in Krimpen aan de Lek) heeft een blog bijgehouden van de reis.

“Het schrijven van dit blog hielp mij om elke avond te reflecteren op de dag, om enige structuur te brengen aan al die indrukken en ervaringen en om vast te leggen om niet te vergeten. Maar ik vond het ook erg leuk om deze studiereis op deze manier met jullie te delen. Bedankt voor alle reacties. Thuis zullen alle verhalen die er ‘tussen de regels’ zijn en de ervaringen die nog even verwerkt moeten worden vast wel op een later moment gedeeld worden.”

Op dit moment wordt een nieuwe reis naar Zuid-Afrika (Kaapstad) in 2018 voorbereid. Deze studieweek zal in grote lijnen overeenkomen met het programma van oktober 2017, maar bevat ook enkele nieuwe onderdelen door de bijzondere contacten die zijn opgedaan. Meer weten over deze studiereis? Neem gerust contact op via martine@onderwijsmaakjesamen.nl.

sluiten