leestijd:

Helmond, 1 april 2013 – Voor alle collega’s die het Finse Toetsboekje hebben gedownload: Het klopt inderdaad dat veel pagina’s niet gevuld zijn. Net zoals ons toetsbeleid…

Wij waren verheugd te zien hoeveel respons deze actie opleverde. Het bewijst hoeveel collega’s met ons serieus en kritisch kijken naar het hoe en waarom van toetsen. Finland heeft hier geen pasklare oplossing voor, net zoals wij die niet hebben.

Het toetsboekje is een knipoog met een serieuze boodschap: het verder aanzwengelen van het gesprek over hoe wij in Nederland om zouden moeten gaan met toetsen.

Toetsen is niet fout, maar realiseer je goed met welk doel je toetst. Wij willen voorkomen dat men zich eenvoudig schikt onder het mom van: “de toets is nou eenmaal verplicht” of zich blind staart op (goed scorende) systemen in het buitenland. Van dat laatste kunnen we leren, maar we dienen zelf te kijken naar onze eigen (toets)cultuur en van hieruit een eigen Nederlandse visie en beleid ontwikkelen. Deze campagne is een uitnodiging tot initiatief, om hier in mee te denken en misschien wel samen een Nederlands toetsboekje te schrijven.

Het Finse Toetsboekje (origineel bericht)

In navolging van de succesvolle uitgave Finnish Lessons komen Stichting De Brink en Onderwijs Maak Je Samen met een publicatie over de Finse Toetsaanpak. Deze tachtigpagina tellende uitgave geeft elke schoolleider en leraar waardevolle inzichten en handreikingen over de zin en onzin van toetsen.

sluiten