leestijd:

Het doorvoeren van veranderingen in organisaties is altijd een zoektocht. Wie houvast wil vinden in kant en klare oplossingen, komt bedrogen uit. Het valt of staat met de manier waarop je mensen bereikt, betrekt, overtuigt, bevraagt en inspireert. Om je eigen antwoorden te vinden, is het zaak de juiste vragen te stellen.

In februari organiseerde OMJS de masterclass ‘Hoe krijg je ze mee?’ waarbij Annemarie Mars ons kennis heeft laten maken met vijf krachten om verbinding te stimuleren: urgentie, ambitie, planning, interactie en leiderschap. Daarnaast hebben we kennis gemaakt met de vier basisreacties op verandering: ontkenning, weerstand, zelfonderzoek en verbinding. We zijn hiermee interactief aan de slag gegaan door bovenstaande punten te koppelen aan ieders eigen praktijk.

Hoe hebben de deelnemers de masterclass ervaren? OMJS is op onderzoek uitgegaan en heeft drie deelnemers de volgende vragen gesteld:

  1. Wat heeft je aan het denken gezet?
  2. Wat heb je gedeeld?
  3. Wat heb je gedaan?

Rebecca Geleens, directeur basisschool Atalanta te Eindhoven

Ik heb de masterclass afgesloten met het besef dat als er geen urgentie gevoel is de verandering maar voor korte duur zal zijn. Urgentie (gevoel) is de motor van beweging. In hoeverre kan urgentie positief of negatief zijn? Bij beide vraagt het een andere strategie en aanpak. Wanneer de basis op orde is kan je vanuit positiviteit kijken naar veranderingen. Wat willen wij? Wie willen wij zijn als school of kindcentrum?

Tijdens de masterclass was er ruimte om jouw praktijk te delen en samen op te denken. Heel waardevol om met een frisse blik naar verandering te kunnen kijken en te sparren met anderen.

Na de masterclass heb ik samen met mijn adjunct onze veranderstrategieën vergeleken. We blijken een mooie aanvulling op elkaar te zijn. Goed om te weten wat je van nature eerder geneigd bent om in te zetten. Het heeft ons opgeleverd dat wij de begeleiding van onze leerkrachten zijn gaan analyseren en nu gericht vanuit een strategie vormgeven.

Het was zeer waardevol om deze masterclass samen te volgen.

 

Jaqueline Klijn, IB speciale Dalton basisschool De Leilinde

Annemarie Mars heeft me tot nadenken en analyseren gezet. Tijdens de autorit terug naar huis werd me duidelijk wat me te doen staat. volg ben ik bezig met een praktijkonderzoek en verandertraject. Deze masterclass sloot perfect hierbij aan.      

Veranderdeskundig adviseur Annemarie Mars stelde zichzelf jarenlang tien keer per jaar een prangende vraag over verandering. Het was telkens een vraag naar de onbekende weg. Zo kwam ze tot de ontdekking dat er zeven universele vragen zijn die in elke situatie houvast bieden om je eigen antwoord te vinden. Nieuwsgierig naar deze zeven vragen, lees dan “Vragen naar de onbekende weg.

sluiten