leestijd:

Onderwijs Maak Je Samen heeft (soms in samenwerking met Bazalt) de 5 minuten-reeks ontwikkelt. 40 activiteiten die leraren en activiteitenbegeleiders inspiratie bieden ter bevordering van de vaardigheid om aandacht te kunnen richten en verbondenheid te versterken.

5 minuten focus

Richt zich specifiek op het verbeteren van het concentratievermogen van kinderen. Het kunnen focussen ofwel concentreren betekent de aandacht op één punt te kunnen richten. Concentratievermogen expliciet onderwijzen is zinvol, omdat kinderen ontdekken dat ze toenemend een bewuste keuze hebben waaraan ze wel of geen aandacht besteden.

Hieronder een van de activiteiten uit 5 minuten focus:

 

12. Gedeelde deeltjes

Benodigdheden: stoel, tafel

Geef de kinderen opdracht om hun eigen neus dicht te knijpen. Kan iedereen dit vijf tellen volhouden zonder in te ademen? Tel hardop.

Stel daarna vragen: Hoe gaat dat? Wat gebeurt er na een adempauze?

Concludeer samen dat er automatisch een diepe inademing volgt. Laat iedereen in de ‘focushouding’ (zie kaart 1 en 2) gaan zitten en de rechterhand op de eigen buik leggen. Vertel dat wij de lucht met z’n allen delen in deze ruimte, in dit gebouw, met de mensen op straat, in de stad, in het land, op de hele aarde. De lucht en de zuurstof zijn voor iedereen. Zelfs duizend jaar geleden hebben mensen deze zuurstofmoleculen ingeademd zoals wij nu doen. Op die manier zijn alle mensen van toen en nu met elkaar verbonden. Zet het raam ver open en geniet samen van de frisse lucht.

Meer gratis spellen uit 5 minuten focus?

Meer gratis voorbeelden uit 5 minuten focus of direct bestellen?

Gerelateerde artikelen

po/vo
po/vo
sluiten