leestijd:

De welverdiende zomervakantie staat bijna voor de deur en dan wil je eigenlijk nog niet denken aan het nieuwe schooljaar.. of toch wel? De start van het schooljaar kan namelijk bepalend zijn of een groep zich positief of negatief ontwikkelt. Een positief groepsklimaat en effectief klassenmanagement dragen bij aan het taakgedrag en interacties in de groep (Schreuder & Messing, 2012)*.

Een goed begin is dus het halve werk! Om structureel vanaf de eerste schooldag te bouwen aan een positief groepsklimaat is het van belang om te weten wat een groep in welke fase nodig heeft. In de eerste schoolweek is het vooral belangrijk om veel kennismakingspelletjes te spelen en iedereen het gevoel te geven dat hij/zij erbij hoort.

Hoe leuk is het om in de laatste week van de zomervakantie iedere leerling uit de groep een welkomstboodschap te sturen? Hierbij alvast een voorbeeld ter inspiratie om je eigen welkomstboodschap te schrijven. Je kunt ook deze brief downloaden en ze opsturen naar jouw leerlingen! Je hebt maar liefst drie invulvelden, zo kun je de brief persoonlijk maken. Hoe doe je dit? Download de brief (pdf), verander de tekst in de drie invulvelden en sla de pdf op. Doe dit per leerling en print ze uit!

Ben je ook al bekend met onze uitgave Groepers? Groepsvormingsactiviteiten voor in de klas!

*Schreuder, L. & Messing, C. (2012). Werken met groepen, wat zijn de basisbehoeften van kinderen in een groep? Nederlands Jeugdinstituut.

Brief voor de onderbouw:

Brief-onderbouw

Brief voor de bovenbouw:
Brief-bovenbouw

Brief in wij-vorm:

Wij-brief

Gerelateerde artikelen

po
31/10 in actueel

Download – Sint zoekt werk

sluiten