leestijd:

Onderwijs Maak Je Samen bestaat in 2017 15 jaar. Daarom wordt elke maand een leuke activiteit georganiseerd. De september-activiteit:

Een goede start van het schooljaar maak je samen. Na de vakantie start elke leraar met een nieuwe groep. Kinderen zijn letterlijk en figuurlijk gegroeid. De groep heeft elkaar langere tijd niet gezien, waardoor het groepsvormingsproces van voor af aan begint.

We stelden op Facebook de vraag wat jouw leukste groepsvormingsactiviteit was. We hebben diverse inspirerende activiteiten voorbij zien komen. Twee winnaars zijn gekozen en hebben daarmee de set Groepers gewonnen.

Hieronder vind je de winnende activiteiten, wie weet interessant voor jou in de klas:

Idee: Roger Thomassen

“Op schooldag 1 (groep 8) staat op een balk bij het plafond een grote, mooi ingepakte doos vastgebonden. Eerste opdracht na binnenkomst en welkom: probeer die doos maar naar beneden te krijgen.
In de doos zitten vijf enveloppen met opdrachten en een brief. In die laatste wordt uitgelegd dat de groep elke dag een samenwerkingsopdracht gaat uitvoeren. Weet de groep er hier vier van tot een goed einde te brengen, volgt er op vrijdag en verrassing.

De opdrachten kunnen zijn: bouw een zo hoog mogelijke toren van bambox, planten determineren in onze natuurspeelplaats, 2 black stories raden, etc. Daarbij steeds feedback momenten creëren tijdens en na elke activiteit.

De, uiteraard gehaalde, verrassing: samen cupcakes bakken, versieren en opeten om de eerste geslaagde schoolweek te vieren.”

Idee: Sharon de Bresser

“Ik denk dat ik de enige ben..”
We staan in een kring. In het midden liggen blokjes (kunnen ook andere spulletjes zijn). Een kind start met bovenstaande zin en iets wat bij hem of haar van toepassing is. Voorbeeld uit mijn klas: Ik denk dat ik de enige ben die bang is voor honden. Als er nog meer kinderen zijn, pakken zij een blokje uit het midden. Op deze manier zien ze gelijkenissen en dingen waar ze uniek in zijn. Kinderen bepalen zelf hoe persoonlijk ze het maken.. ‘Ik denk dat ik de enige ben die van spruitjes houdt’ kan bijvoorbeeld ook. Kinderen vinden het elk jaar weer heel leuk! Tussendoor laat je soms even toelichten…”

sluiten