Inmiddels bestaat het schoolleidersregister al bijna vijf jaar (officiële start 10-06-2013). Wij vroegen één van onze deelnemers, Joop Vinck, schoolleider basisschool Sint Jozef, Stichting kom Leren welke ontwikkelingen hij heeft doorgemaakt door het volgen van drie OMJS herregistratiemodules en welke zaken daarin voor hem belangrijk zijn.
Joop Vinck is momenteel schoolleider op basisschool St. Jozef. Inmiddels al zijn derde school waaraan hij leiding heeft mogen geven. Daarvo
or heeft hij 16 jaar bij een onderwijsbegeleidingsdienst gewerkt en is hij zijn carrière gestart in het voortgezet onderwijs. Naast zijn taak als schoolleider begeleidt hij vanuit zijn kennis en expertises enkele fusies binnen zijn bestuur.
- Hoe kijk jij vanuit jouw kennis en expertise aan tegen het verplichte schoolleidersregister?
Een professioneel register kan voor zowel directeuren als voor leraren een meerwaarde hebben. Om me heen zie ik dat we niet altijd toekomen aan een bewuste aandacht voor onze professionele ontwikkeling. Er staan wel uren voor, maar de waan van de dag maakt dat we er niet als vanzelf aan toekomen. Dat wat het register met zich meebrengt maakt dat je actief gaat nadenken over je eigen ontwikkeling, wat je nog wilt, maar ook wat je nog nodig hebt vanuit de actuele context en cultuur waarmee je te maken hebt in de dagelijkse praktijk. Ik vind het wel jammer om te zien dat er ook interessant aanbod is dat niet meetelt voor het register. Dat beperkt de keuzes voor opleidingen die echt bij je passen en/of die je nodig hebt.
- Wat zijn voor jou belangrijke criteria bij het kiezen van een passende opleiding of training?
Allereerst moet je kiezen wat bij je past en wat daarnaast ook ten dienste kan zijn van je eigen organisatie. Voor mij betekende dat, dat ik destijds gekozen heb voor de herregistratiemodule Toekomstgericht Leiderschap. Ik voelde direct een klik met de trainers. Vooral omdat zij de taal van de mensen spreken en verbinden in de zorg die mensen voelen.
Het heeft mij inhoudelijk zo ontzettend veel opgeleverd. Ik heb de inhoud direct toe kunnen passen in de praktijk. Ik ben met de kennis van de Basis op Orde een schoolfoto gaan maken bij een van de scholen uit mijn organisatie. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de school weer op de rit staat, het was absoluut een waardevolle aanleiding daartoe. De Basis op Orde is niet bedoeld om te kijken naar wat allemaal niet loopt, maar om erachter te komen welke volgende stap we kunnen zetten. Als je weet waar je staat, dan weet je ook wat je volgende stap is. Als een opleiding direct dat effect heeft op mijn dagelijkse werk, dat ik het direct morgen kan gebruiken, dan is dat wat ik zoek.
- Daarna heb je ook nog andere modules gevolgd?
Na Toekomstgericht Leiderschap ben ik ook aan de slag gegaan met de Module Veranderen doe je samen en de Module Maatschappelijk Ondernemerschap. De kracht van het verbinden van deze modules is dat door alle drie de modules dezelfde taal en visie zit. Het helpt je om een toekomstbestendige schoolleider te worden en leert je hoe je kunt veranderen vanuit de kracht van binnenuit.
- Welke vaardigheden moet je als schoolleider meenemen naar de bijeenkomsten?
Je dient vooral vanuit jezelf in die opleiding het doel te hebben dat je er iets mee wil gaan doen. Ik ben ook gestart met het gevoel dat ik het voor de registratie deed, maar dat is veranderd. De manier waarop we aangesproken werden op het maken van praktijkgericht huiswerk, maakte dat mensen gericht zijn op wat het hen kan opleveren voor hun eigen praktijk.
- Wat zou je een startende schoolleider willen meegeven?
De meeste opleidingen maken je geen betere schoolleider. Het gaat namelijk om het ontwikkelen van vaardigheden, hoe je de theorie verbindt aan de praktijk. Niet verzuipen in dikke scripties en onderzoeken maar meer leren van praktijkgerichte interventies, uiteraard blijft de theorie daarbij een belangrijke bron. Dit helpt je om te leren van je context en cultuur en actief te handelen naar wat er nodig is vanuit je rol als schoolleider.
Op stichtingsniveau zou ik graag zien dat startende schoolleiders structureel (een dag in de week) begeleid worden door een collega-schoolleider. Ervaren schoolleiders kunnen met de kennis en ervaring die zij hebben en met de taal vanuit de stichting nieuwe collega’s in het zadel helpen. Dit maatjeswerk biedt meerwaarde voor de junior en de senior. 90% van het leren zit in wat je de ander kunt overdragen.
- Welke ambities heb jij zelf nog?
Zolang ik werk wil ik in ontwikkeling zijn en daarmee wil ik graag nog een aantal zaken ontwikkelen en bereiken. Het onderwijs heeft in deze tijd zelfbewuste schoolleiders nodig die weten waarom ze voor deze baan gekozen hebben en weten wat ze met hun organisatie kunnen ontwikkelen en bereiken. We moeten vooral ook leren om trots te zijn op ons eigen vak!
Als ik dat de komende jaren nog als onderdeel van mijn werk mag meemaken, om te kunnen genieten van wat schoolleiders mogen doen, dan is dat een belangrijke ambitie voor mij.
Ook een herregistratiemodule volgen?
Bekijk het volledige aanbod voor komend schooljaar.