leestijd:

“Ga trouw naar school. Haal goede cijfers. Zo snel mogelijk een diploma. Zodat er een glansrijke carrière aan jouw voeten ligt.“

Een focus op het eindresultaat. Je ontkomt er als ouders en onderwijsprofessionals bijna niet aan. Vele toetsen, inspectie en sociale druk van ouders onderling op het schoolplein. Hun kind mag immers niet onderdoen voor de rest. Daarbij kost de vervolgopleiding straks al genoeg geld. Dus vanuit alle kanten wordt het gewaardeerd als kinderen en jongeren zo gemakkelijk én snel mogelijk school doorlopen. Zónder slag of stoot, het liefst met uiteindelijk een cum laude universitaire mastertitel op zak.

Op zich niet gek dat je dit veel ziet gebeuren. We houden het met elkaar in stand, vanuit het idee om het maximale eruit te halen.

Maar het is killing voor de ontwikkeling van de hersenen.

Het druist precies in tegen dátgene wat er voor nodig is om krachtige patronen in de hersenen te bouwen. Hoe bizar ook, maar daarmee dragen we juist niet bij aan wat we met ze voor ogen hebben. Herseninzichten brengen steeds beter in kaart hoe competenties krachtig te verankeren. Zij bieden een gegrond geluid tégen bovenstaande tendens. En daarmee veelal een eye-opener voor diegene die het gefundeerd anders aan willen pakken.

Training

Op dit moment staan er nog geen nieuwe trainingen gepland. Ben je geïnteresseerd in deelname aan een nieuwe training? Stuur dan een e-mail naar: academie@onderwijsmaakjesamen.nl.

Door: Noortje Muselaers, toegepast neuropsycholoog.

sluiten