leestijd:

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. En zeg nou zelf, leraren toch eigenlijk ook? Gelukkig maar! Je wil kinderen iets leren en hun nieuwsgierigheid daarvoor prikkelen. Hoe pak je dat aan?

Nieuwsgierigheid is…
Vanuit de ontwikkelingspsychologie is er jarenlang onderzoek gedaan naar nieuwsgierigheid en het belang daarvan voor het leren van kinderen. Het wordt gezien als een aangeboren ‘drive’ om je omgeving te verkennen. Er worden verschillende vormen van nieuwsgierigheid onderscheiden, zoals:

  • sensorische nieuwsgierigheid (je ziet, hoort of voelt iets waar je meer over wil weten)
  • cognitieve nieuwsgierigheid (je wil ergens kennis over opdoen)
  • sociale nieuwsgierigheid (je wil bijvoorbeeld weten wat anderen over jou zeggen)

De verschillende definities en vormen van nieuwsgierigheid spelen waarschijnlijk allemaal een rol bij het leren en denken van zowel kinderen als volwassenen. Achter alle omschrijvingen zit in ieder geval de behoefte aan nieuwe kennis en aan exploratie; dingen uitzoeken en uitpluizen.

 

 

“Nozie gaat op een nieuwsgierige manier aan de slag met elk ontwerp.”
-Onderwijs Maak Je Samen-

 

Onderzoeken en ontwerpen
Er zijn acht belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt als je aan het onderzoeken bent. Nieuwsgierig zijn is daar één van. Kinderen leren vragen stellen en dingen uitproberen.
Wist je dat er ook zeven ontwerpvaardigheden zijn? Deze stimuleren de creativiteit en het probleemoplossend denken. Je denkt alle kanten op en brengt uiteindelijk ideeën tot leven. Daar heb je elke dag wat aan! Hoe ga je deze vaardigheden aanleren aan de kinderen in je klas? Wij hebben een suggestie voor je…

Nozie de nieuwsgierige
Bij Onderwijs Maak Je Samen is namelijk Nozie de nieuwsgierige geboren; een vrolijke “kaartenbak” waarmee kinderen van groep 5 t/m 8 waardevolle onderzoeks- en ontwerpvaardigheden ontwikkelen. Je kunt Nozie inzetten bij alle onderwerpen die je in de klas behandelt. En ja, dat kan dus ook met reken- of taalonderwerpen. Daarvoor staan zelfs suggesties op elke kaart. Hoe het precies werkt? In een vodcast laten we het je zien!

 

 

Vodcast
Log in bij je online academie en bekijk de vodcast, waarin onderwijsadviseur Kim Gerats en ontwerper Els Kok hun eigen nieuwsgierigheid én kennis tonen. Naast de vodcast vind je hier voorbeeldkaarten én meer informatie over Onderzoekend en Ontwerpend leren (O&O). Ben je al nieuwsgierig?

 


 

Geschreven door: Linda Amendt, Tekstschrijver | Blogger Piex

 

 

 

 

sluiten