leestijd:

Pauze: veel kinderen rennen naar buiten om lekker te spelen, te stoeien, te klimmen of noem maar op. Veel kinderen, maar niet allemaal. Er zijn kinderen die met de pauze in het vooruitzicht al onrustig worden. Voor hen is het één grote chaos buiten. Zonder de muren van de klas en de school zijn letterlijk de grenzen verdwenen en weten sommige jongens en meiden niet meer waar ze aan toe zijn.

Ze kunnen in de drukte geen plan maken en dat dus ook niet uitvoeren. In plaats dat deze kinderen buiten lekker ontspannen en hun batterij weer opladen, raken ze gespannen en gefrustreerd. Deze kinderen doen dus geen energie op tijdens de pauze en dat moet anders.

Het pauzeplan is er voor leerlingen die de pauze als een gevaar zien. Met name kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben moeite met de enorme vrijheid die zij plotseling krijgen tijdens het speelkwartier en/of de middagpauze.

Juist voor deze kinderen kun je een pauzeplan maken. Een pauzeplan houdt in dat leerlingen, samen met de leerkracht(!), een plan opstelt met activiteiten die vast staan voor een bepaald moment. Je dient de activiteiten zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Zoals het volgende voorbeeld: Dinsdag 1e pauze: Lummelen samen met Piet en Jan. De bal kun je vragen bij de conciërge naast de koffiekamer.

Hieronder kun je een leeg pauzeplan downloaden voor de kinderen uit je klas die hier baat bij hebben. Ook kun je een voorbeeld pauzeplan downloaden om te zien hoe het ingevuld kan worden.

Met het pauzeplan kan iedereen bijkomen in de pauze: leerkracht én leerling!

Voorbeeld pauzeplan
Leeg pauzeplan

sluiten