leestijd:

Afgelopen voorjaar lanceerde Onderwijs Maak Je Samen en Stichting De Brink het Engelstalige boek: The Dutch Way in Education, teach, learn & lead the Dutch Way. Een prachtige uitgave waarin Nederland aan de wereld laat zien dat we ‘by any standard a global success story’ zijn, zoals onderwijsvernieuwer Pasi Sahlberg het eerder verwoordde. Op 8 november 2017 verscheen de Nederlandstalige versie van het boek: The Dutch Way, leren, lesgeven en leiderschap in het Nederlandse onderwijs. Alma Harris overhandigde aan Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad, het eerste een exemplaar tijdens het onderwijsdiner ter ere van het 15-jarige bestaan van Onderwijs Maak Je Samen.

TAnko van Hoepen (vicevoorzitter van de PO-raad) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van professor Alma Harris.he Dutch Way gaat over onderwijs en leiderschap in Nederland. Interessant, want de Nederlanders doen het goed in de PISA-ranglijsten, ons land neemt een toppositie in als het gaat om het welzijn van kinderen én kent een goed presterend onderwijssysteem met een goede balans tussen excellentie en gelijkwaardigheid. Daar mogen we trots op zijn. Ons onderwijssysteem is ‘the best kept secret of education’ volgens professor Alma Harris, een van de sprekers tijdens het onderwijsdiner. The Dutch Way verklapt het geheim van dat verborgen juweeltje in een doordacht, empirisch, reflectief verhaal, vanuit het oogpunt van degenen die het beste kunnen reageren op wat er bereikt is en wat er binnen deze onderwijscontext nog bereikt moet worden.

Nuances van ons unieke onderwijssysteem
The Dutch Way zet aan tot nadenken over onze eigen context en cultuur vanuit een Nederlands perspectief en inspireert om de Nederlandse manier van leiderschap, les geven en leren te volgen. Het boek bevat een aansprekende introductie, aangevuld met heldere infographics. In negen hoofdstukken belicht steeds een andere vooraanstaande Nederlandse hoogleraar of onderwijskundige unieke aspecten van ons onderwijssysteem.
Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een portret van een onderwijsprofessional die een inkijk geeft in de dagelijkse praktijk van ons onderwijs. In een tiende, internationaal hoofdstuk, reflecteren professor Alma Harris en dr. Michelle S. Jones vanuit een internationaal perspectief op de in het boek besproken onderwerpen. “Het lezen van het boek The Dutch Way maakte mij trots op ons onderwijssysteem”, schrijft Minke Knol, schoolleider en adviseur, in haar recensie over het boek. “De bundel beschrijft hoe uniek ons onderwijsstelsel is in de wereld. Om te beginnen door de bekostiging van zowel openbaar als particulier (bijzonder) onderwijs. Dit duale stelsel maakt dat ouders kunnen kiezen tussen scholen en er vrijheid van onderwijs is. Nederlandse scholen kennen een hoge mate van autonomie, dit betekent dat scholen in vergelijking met andere landen zelf eigen keuzes kunnen maken en een hoge mate van autonomie ervaren.”

Sneak peek

Lees alvast het portret van vwo leerling Isabella Biney
Lees alvast het portret van bestuurder Helma van Hoorn
Bekijk infographic Welzijn van Nederlandse leerlingen
Bekijk infographic Scholen per denominatie

Dialoog
De verschillende bijdragen in het boek zijn niet alleen lovend of beschrijvend over ons Nederlandse onderwijs. Ze bieden ons ook inzicht in knelpunten en verbeterkansen. De auteurs hopen hiermee voeding te geven aan de noodzakelijke dialoog over wat goed onderwijs is. Dat dat geen verzameling succesvolle beleidsinterventies van goed presterende overheden is, mag duidelijk zijn. Succesvol onderwijsbeleid is beleid dat recht doet aan de context van een land en de cultuur van haar volk. Ga de dialoog aan binnen – en ook buiten – je school en bestel jouw exemplaar via de webwinkel.

Product- en bestelinformatie 
Deze publicatie is beschikbaar voor € 34,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten) via de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen.
Hardcover, 264 p. 1 steunkleur
Auteurs: Alma Harris, Michelle S. Jones, Edith Hooge, Gert Biesta, Marco Snoek, Marc van der Meer, Sietske Waslander, Marc Vermeulen, Inge de Wolf, Jos Verkroost, Herman Franssen, Caroline Hummels, Rick Wolff en Jeannette Doornenbal.
Vertaling: Eefke de Groot, Thusana Talen
Correctie: Nelly van de Mortel, Tekstbureau Van De Mortel
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-79336-25-8
Jaar van uitgave: 2017
Uitgeverij: Uitgeverij Onderwijs Maak Je Samen i.s.m. Stichting De Brink

 

sluiten