“Jammer dat ik als kind niet geleerd heb om via tekenen de informatie te verwerken, studeren was dan een stuk makkelijker geweest.” Sophie Soeterbroek, student Creative Business, deelnemer ‘Zeg meer met minder woorden, teken het!’
Op 3 april vond alweer de derde editie van de training ‘Zeg meer met minder woorden, teken het!’ plaats. Dit keer lekker vanuit huis, vanaf de eigen keukentafel of zolderkamer. Dat het leerrendement ook digitaal als positief werd ontvangen, bleek uit de lovende woorden die werden gedeeld aan het einde van deze training.
Tekenen tijdens je uitleg
Door te tekenen kun je op krachtige wijze je uitleg verduidelijken. Het werd al snel duidelijk dat de tekening niet perfect hoeft te zijn om in te zetten in je didactische aanpak. Toch blijkt de stap om tekenen in te zetten als didactisch middel voor veel leraren nog net een stapje te ver. En dat is jammer, want met enig lef en wat handige tips, kom je een heel eind. Wil jij je verder bekwamen in het tekenen als didactisch middel? In dit artikel delen we vast een paar tips die je vandaag al kunt toepassen.
Tip 1: Tekenen alleen het allerbelangrijkste
Tijdens het voorbereiden van je les denk je na over wat nu precies de essentie is van deze les. Wat zijn de hoofdzaken? Wat wil je dat leerlingen onthouden? Welke voorkennis dient geactiveerd te zijn voor deze nieuwe lesstof?
Maak de essentie zo concreet mogelijk. Schrijf ze op. Heb je er al beelden bij die je kunt tekenen? Teken die er vast bij.
Wist je dat je deze tip ook kunt toepassen bij een vergadering? Vervang in bovenstaande tip overal het woordje ‘les’ door ‘vergadering’ en ‘leerlingen’ door ‘collega’s’. Vervolgens is de tip gereed om hem toe te passen bij een vergadering.
Tip 2: KISS
Keep It Super Simple. Probeer de beelden zo simpel mogelijk te tekenen. Gebruik hiervoor de basisvormen zoals een vierkant, rechthoek, cirkel, lijnen. Wat maakt het beeld uniek? Teken je een vogel, dan is dat natuurlijk de snavel. Teken je een monster, dan gaat het vast over de enge ogen, klauwen en wilde haren.
Tip 3: Doen!
Hoe vaker je tekent, hoe makkelijker het wordt. Eén voordeel: het hoeft niet mooi te zijn om effectief ingezet te kunnen worden. Het hoeft niet op Pinterest of ingelijst te worden aan de muur. Het gaat om het verduidelijken van je uitleg. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
Tip 4: Woord en beeld is superkrachtig
Gebruik woorden om je de communicatie te sturen. Eenzelfde beeld met een ander woord kan namelijk een totaal andere betekenis krijgen. Het werkt dus superkrachtig als je naast een eenvoudig beeld een woord opschrijft. Je stuurt het brein dan zowel via de verbale als visuele weg de juiste richting uit.
Kinderen kunnen heel goed tekenend leren
Zelf tekenend de lesstof verwerken, heeft belangrijke effecten op zowel korte als lange termijn. Op korte termijn zorgt het voor een hoge betrokkenheid en deep level learning. Op lange termijn ervaart men dat stof beter beklijft. En dat was precies de ervaring van Sophie. Daarom gaan we tijdens de training ook in op de manier waarop je de leerlingen in jouw groep kunt helpen om zelf te gaan tekenen tijdens de les. Zodat ook zij leren om met meer plezier hun lesstof te verwerken.
Wil jij ook meer gebruik maken van de didactische kracht van tekenen? In het nieuwe schooljaar organiseren we de training ‘Meer zeggen met minder woorden? Teken het!’. Lees meer of meld je direct aan!