leestijd:

Uitreiking diploma’s opleiding ‘Toekomstbewuste Schoolleider Vakbekwaam’

Dinsdag 14 december was het zover. De twaalf deelnemers van de opleiding ‘Toekomstbewuste Schoolleider Vakbekwaam’ namen hun diploma in ontvangst. Ondanks de geldende coronamaatregelen konden de deelnemers gelukkig wel bijeenkomen in Helmond. Het thuisfront en collega’s keken via de livestream mee naar de feestelijke happening.

Brigit van Rossum, coördinator van het Leiderschapscentrum van OMJS en tevens kerndocent van deze groep, trapt de bijeenkomst af en prijst de deelnemers om hun enorme veerkracht. Naast hun werk als onderwijsprofessional in deze roerige, hectische tijden heeft iedereen heel hard gewerkt en alles op alles gezet om de opleiding tot een goed einde te brengen. Brigit feliciteert alle cursisten en besluit haar welkomstwoord met het voordragen van een toepasselijk gedicht van Harry Jansen.

‘Met dit diploma hopen we ver dragend leiderschap in jullie bekwame handen te leggen’, aldus een trotse Brigit.

Gedachten om mee te geven

Het woord is vervolgens aan Job Christians, directeur van OMJS. Ook hij feliciteert de deelnemers met het behalen van hun diploma. Als leiders onder elkaar wil Job de afgestudeerden een aantal gedachten meegeven. ‘Ten eerste, je leiderschap heb je misschien geregeld, maar hoe zit het met je ‘lidmaatschap’?, vraagt Job de aanwezigen. ‘Blijf niet hangen in het idee dat je de leider bent. Bedenk ook hoe fijn het is om lid te zijn, echt onderdeel van je team. Waarbij je een leidende rol neemt als dat nodig is, maar op alle andere momenten één bent met je team.’ De tweede gedachte van Job gaat over het feit dat je als leider je koers uitzet, maar daarbij altijd mensen tegenkomt die het anders zien. ‘Zie dat als functionele confrontatie, en dat is iets heel anders dan ruziemaken’, lacht hij. Zijn derde gedachte of eigenlijk advies luidt, kort, maar krachtig: ‘Denk aan jezelf!’

Tot slot nodigt Job de afgestudeerden uit om vooral lid te worden van het Leiderschapsnetwerk. Dit netwerk is een ontmoetingsplek waar je met vakgenoten uit heel Nederland ervaringen uitwisselt, je laat inspireren en zelf anderen inspireert. Met een borrel en een bite, maar vooral met relevante inhoud én een interessant netwerk waarmee je je verder kunt ontwikkelen.

Diploma’s

Dan is het grote moment daar: het ondertekenen van de diploma’s. Met een persoonlijk woord voor alle afgestudeerden ontvangt iedereen het zo fel begeerde diploma van Toekomstbewuste Schoolleider Vakbekwaam. Daarnaast heeft het Leiderschapscentrum voor iedereen een persoonlijke poster uitgekozen, uit de serie prikkelende posters van OMJS, met daarop een typerende uitspraak. En als aandenken ontvangen alle deelnemers een prachtig beeldje dat de symboliek van een toekomstbewuste schoolleider weerspiegelt. Ook het thuisfront laat van zich horen met telkens een groot applaus via de livestream.

Femke Verhaaren, cluster directeur van Stichting GOO, spreekt via de livestream namens alle toehoorders op afstand de afgestudeerden toe. ‘Wat zijn we met z’n allen trots op jullie topprestatie!’ Stichting GOO, waar de helft van de opleidingsgroep werkzaam is, heeft voor de afgestudeerden een bloemetje, felicitatiekaart en attentie laten bezorgen in Helmond. ‘En nu de balans tussen werk en privé weer herstellen, na dit inspannende jaar’, adviseert Femke.

Ook de cursisten laten nog even van zich horen tijdens deze feestelijke bijeenkomst. In posterpresentaties hebben ze proberen te vangen hoe ze hun opleidingsjaar ervaren hebben.

‘Dit tekent de groep’, vindt Brigit. ‘Jullie hebben er altijd je eigen ding van gemaakt. Blijf dat doen’, adviseert ze. ‘Maak het zoals je denkt dat goed is. Ieders context is anders. Er bestaan niet twee dezelfde scholen. Dus ook het werk als schoolleider is overal anders.’ Ze wenst alle afgestudeerden een mooie carrière toe en hoopt iedereen regelmatig tegen te komen bij cursussen van het Leiderschapscentrum én tijdens activiteiten van het Leiderschapsnetwerk.

Tekst: Brigitte Bloem
Foto’s: Pieter de Kort

sluiten