leestijd:

Dit artikel komt uit OMJS magazine – editie 2.

Tekst: Romy Chatrou-Van der Sande

Digitaal belastingaangifte doen, een e-book lezen of met collega’s sparren in een Facebookgroep. Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Toch is online leren (in het onderwijs) nog lang niet zo ingeburgerd als bovenstaande voorbeelden. En dat is zonde. Online leren brengt namelijk grote voordelen met zich mee, zeker in combinatie met ‘live’ leren. Onderwijs Maak Je Samen start volgend schooljaar met het eerste blended aanbod: een mix tussen live en online leren.

Met name kennis verwerven kan prima via een online platform aangeboden worden. Onderwijsadviseur Joyce van den Boogaard van OMJS vertelt: “Je merkt bij ons aanbod in opleidingen dat er verschillen zijn tussen studenten. De een heeft al de nodige bagage als het gaat om bepaalde kennis, de ander begint op nul. Door middel van online leren kun je in je eigen tempo en op het moment dat het jou uitkomt je de stof eigen maken. Vervolgens kunnen we in onze live-sessies de diepte ingaan.”

Kennis altijd beschikbaar

OMJS werkt samen met Piex. Marsha van der Vleuten, die zelf een achtergrond heeft in het onderwijs, is oprichter van dat bedrijf. Ze vertelt: “Als leerkracht moet je beschikken over een diversiteit aan kennis: van een goede rekeninstructie tot aan formatief evalueren. Het is vanaf dag 1 mijn ambitie geweest om onderwijsexpertise altijd en overal beschikbaar te maken en onafhankelijk van tijd en plaats te kunnen leren.”

“Door middel van online learning kun je voorkomen dat het wiel steeds opnieuw uitgevonden moet worden.”

Interactief

In je eigen tempo de theorie tot je nemen: dat kan toch ook door een boek te lezen? “Dat klopt”, beaamt Marsha. “Maar online leren is meer dynamisch, flexibel en interactief”, vertelt ze. “Het vraagt om een actieve houding van de deelnemer. Gedurende de training word je continu bevraagd en ontvang je direct feedback. Ook wisselen we tekst af met video’s en foto’s, die we op schoollocaties maken. Daardoor is het heel praktisch en betekenisvol.” Het grote voordeel van een online training is dat de informatie gekaderd is. “Zo heb je een professionele filter op alle informatie die over een onderwerp te vinden is. We gaan dus veel verder dan een platte PowerPoint.”

Een leven lang leren

Online leren moet vooral aanzetten tot een nieuwsgierige, kritische houding. “Kennisoverdracht is niet het grootste goed, zelf een actieve rol spelen is ook belangrijk”, aldus Joyce. “Daarom is de combinatie tussen ‘online’ en ‘live’ ideaal: bij online leren ligt de focus op kennis verwerven en bij live learning ook op de toepassing ervan.” Deze combinatie is nodig om te komen tot verdieping én stimuleert continue professionalisering.

“Kennisoverdracht is niet het grootste goed, zelf een actieve rol spelen is ook belangrijk.”

Kennis delen

Piex werkt voor de realisatie van de content samen met gerenommeerde partners en experts die actief zijn binnen het onderwijsveld. Marscha: “Kennis delen is een belangrijk onderdeel. Scholen vergaren in de loop der jaren veel kennis, maar die knowhow wordt niet altijd gedeeld. Door middel van online learning kun je voorkomen dat het wiel steeds opnieuw uitgevonden moet worden. Wij brengen professionals samen in het kader van inhoud. Hierdoor kunnen zij onbeperkt nieuwe vaardigheden opdoen en op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen in hun vakgebied.”

 

Hoe ziet een online training eruit?

Een goede balans tussen theorie en praktijk: dat is het uitgangspunt van een online training. De trainingen van Piex bestaan uit vier onderdelen en hebben een doorlooptijd van anderhalf à twee uur. In het eerste onderdeel bepaal je de focus: wat wil je met deze training bereiken? Het tweede deel is gericht op theorie. Vervolgens komt in het derde deel de praktijk aan bod, waarna in het vierde deel de vertaalslag naar de student wordt gemaakt. Marsha: “Online learning is een basis, je moet geprikkeld worden om verder aan de slag te gaan. Je krijgt dan ook geen certificaat, omdat ik er niet in geloof dat je jezelf na anderhalf uur mediawijs kunt noemen, maar je hebt wel de eerste stap gezet.” Joyce vult aan: “In het geval van OMJS wordt het interactieve aanbod geïntegreerd in het lesprogramma en wordt deze stof dus in een live-sessie verder behandeld door ervaren docenten en coaches.”

Meer informatie?

Meer informatie over Piex? Of lees over de samenwerking tussen Onderwijs Maak Je Samen in het persbericht.

sluiten