leestijd:

Hoe kunnen medewerkers binnen een organisatie boven zichzelf uitstijgen, uitmuntend presteren en het ondenkbare waarmaken? Door ze uit de ‘grammofoonplaat-groef’ te halen. Hoe je dat als (school)leider doet, laten Andy Hargreaves en zijn collega’s zien in hun boek ‘Uplifting leadership’. OMJS en Stichting De Brink hebben deze uitgave vertaald en voorzien van een epiloog waarin de vertaling naar de Nederlandse situatie is toegevoegd.Uplifting leadership

Met Uplifting leadership slaagt Hargreaves er opnieuw in om theorie en praktijk zo te verbinden dat de lezer scherp voor ogen ziet hoe duurzame organisatieontwikkeling vorm krijgt. Met voorbeelden uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de sport geven de auteurs talrijke ideeën om veranderingen in scholen te realiseren en de professionele effectiviteit verbeterimpulsen te geven. Deze opwaartse kracht maakt dat elke leraar zich gesterkt voelt om het hoogst haalbare in elke leerling én collega naar boven te halen. Ondanks, of wellicht dankzij, op het oog ontbrekende randvoorwaarden.

Nieuw elan door contra-intuïtief denken

Wat maakt dat organisaties uitzonderlijk presteren? Wat maakt dat individuen, door de kracht van het collectief, boven zichzelf uitstijgen en realiseren wat niemand had verwacht of zelf zou kunnen bedenken? Hoe creëer je een energie in je organisatie waardoor ze eigentijdser, veerkrachtiger, zelfkritischer en duurzamer wordt? Uplifting leadership staat bol van voorbeelden die deze vragen beantwoordt. Voorbeelden van (school)leiders die kracht en nieuw elan wisten te organiseren door contra-intuïtief te denken en medewerkers uit de grammofoonplaat-groef te halen. Door bijvoorbeeld al te denken aan duurzaamheid vóórdat acties worden uitgevoerd, door de kracht van de droom boven de belemmeringen te stellen, ‘tegen de wind in te sturen’, concurrentie te zien als intrinsieke motivatie voor innovativiteit en te stoppen met blindelings varen op data die niet betekenisvol zijn.

Stevige basis

Hargreaves en zijn team onderbouwen hoe ‘doelgericht dromen’ en ‘creatieve durf’ kunnen leiden tot duurzame successen als je weet waar je naar toe wilt en over de mensen beschikt om dat te realiseren. Je kunt geen organisatie bouwen zonder stevig fundament, ook dat wordt duidelijk in Uplifting leadership. Duurzaam succes vereist een solide basis, een beheersbare groeisnelheid én het vermogen en de bereidheid om directe acties te koppelen aan het langetermijnresultaat. En soms moet je daarvoor even duwen en trekken. De voorbeelden en vergelijkingen in Uplifting leadership sterken (school)leiders daarin en bieden hun inspiratie om opwaartse kracht in de organisatie te brengen.

Je eigen leiderschapsboekLeiding geven aan mezelf

OMJS heeft de leiderschapsreeks niet alleen uitgebreid met ‘Uplifting leadership’, maar ook met een eigen uitgave met de titel ‘Leiding geven aan mezelf’. Dit notitieboek is een boek van jou en van jou alleen. Het is nagenoeg leeg bij aanschaf en vol met ervaringen en inspiratie na gebruik. Jij bent zelf de auteur en je beschrijft gaandeweg jouw leerproces als professional. Jij gaat het verrijken met je ambities, je opgedane en zelfbedachte inspiratie, notities van boeiende ontmoetingen en leerpunten uit lastige gesprekken. Jouw boek bevat enkele modellen en handvatten die je in je dagelijkse werk van dienst kunnen zijn, maar je treft vooral lege bladzijden aan die jij mag beschrijven.

Publicaties bestellen?

Ga dan naar de webwinkel.

sluiten