leestijd:

Aan het begin van het nieuwe jaar staan we traditioneel stil bij hoe het anders of beter kan.

Ga je een opleiding volgen die je al een tijdje op het oog hebt? Of wil je samen met jouw collega’s toch echt mee met die ene studiereis? Twijfel niet en ga het doen. En ‘het’ is in dit geval wat dan ook! Dit moet je doen om deze goede professionele voornemens in 2018 waar te maken.

 1. Vraag jezelf af: ‘Wat kan ik dit jaar wel doen?’ in plaats van je afvragen waarom je iets niet kunt doen.
  Zeg jij te vaak “Ja, maar….”? Dan wordt het tijd om daar “Ja en…” voor in de plaats te gaan zetten. Probeer minder vaak beren op de weg te zien en bekijk het eens van de andere kant. Omdenken! Download de posters ideakeepers en ideakillers en hang ze bijvoorbeeld op in de teamkamer.
 2. Onderschat nooit de kracht van oefening
  ‘Waarom zou ik nu nog een cursus of een opleiding gaan volgen? Daar is het toch al te laat voor?’ Nee, alles is mogelijk zolang je het jezelf de tijd geeft. Oefening baart kunst! Van leren en oefenen word je beter en bereik je een hoger niveau, ook in jouw loopbaan.
 3. Wees niet huiverig!
  Lukt mij dat wel? Ga ik het eindresultaat wel behalen? We maken ons regelmatig te druk waardoor we vaak niet eens beginnen. En dat is jammer! Ga die ene uitdaging aan en kijk wat er gebeurt, want wanneer je ergens niet aan begint, gaat het sowieso niet lukken. Een positieve mindset brengt al heel wat motivatie met zich mee!
 4. Niemand doet alles tegelijk
  Welke goede voornemens vind je nu echt belangrijk? Zoek dan eens uit en neem niet teveel hooi op je vork. Bedenk wat je echt dit jaar wilt bereiken en neem daar de tijd voor. Want je kunt alles leren zolang je er tijd en aandacht in stopt.  Focus op hetgeen waar je beter in wilt worden!
 5. Het nemen van initiatief
  Het leren van iets nieuws is uitdagend en interessant! Competenties blijven ontwikkelen voor een functie of voor je loopbaan wordt steeds belangrijker. Maar de start van het waarmaken van deze professionele voornemens is initiatief nemen. Dat is de eerste stap in de goede richting. Het is vaak lastig om na te denken over het onbekende. Wat gaat deze opleiding mij brengen? Dat is de reden waarom we vaak meer tijd besteden aan nadenken over wat we willen dan met het uitvoeren van oplossingen en acties. Wie initiatief zaait, zal verandering oogsten!

Vrij bewerkt, bron: Sam Postma

Wil jij ook investeren in jouw loopbaan? Onderwijs Maak Je Samen biedt in het nieuwe schooljaar gloednieuwe post-hbo-opleidingen aan. Welke past bij jou? Bekijk de mogelijkheden.

Gerelateerde evenementen

06 apr

Studiedag Formatieve evaluatie en differentiatie – Utrecht – 6 april 2018

Training

Vanuit verschillende onderzoeken (Wiliam, Marzano, Hattie, Sluijsmans) worden inzichten gegeven over het bewezen nut van formatief toetsen en wordt het model onderbouwd. Vanuit de theorie wordt een aanbod aan activerende werkvormen gedaan. Werkend met formatieve werkvormen ontstaat de behoefte om te differentiëren. Hoe geef je differentiatie in jouw context vorm?

Meer info en aanmelden
18 jun

Training De bovenbouw op weg naar… Onderzoekend en ontwerpend leren – Helmond – Start 18 april 2018

Training

“Hoe kan het dat je bruin wordt van de zon?” Zomaar een vraag die een nieuwsgierige bovenbouw leerling aan zijn leraar zou kunnen stellen. Hoe zou jij reageren? Om leerlingen te prikkelen in hun nieuwsgierigheid en om hun onderzoekende houding te stimuleren, wordt steeds vaker onderzoekend en ontwerpend leren (OOL) ingezet binnen het basisonderwijs. Onderzoek doen en iets ontwerpen zijn daarbij geen doel op zich, maar een manier van werken die leerlingen vanuit verwondering en nieuwsgierigheid vaardigheden laat ontwikkelen zoals; waarnemen, analyseren, samenwerken, voorspellen, kritisch denken en reflecteren. Tijdens de training leer je wat OOL kan betekenen voor jouw onderwijspraktijk.

Meer info en aanmelden
19 apr

Studiedag Gespreid Leiderschap – Helmond – 19 april 2018

Training

De inzichten over leiderschap geven ideaalbeelden over de wijze van leidinggeven. Alma Harris benadert leiderschap niet vanuit het ‘hoe’ maar vanuit het ‘waar’: wie neemt bij welk onderwerp het leiderschap op? Hoe faciliteren de leidinggevenden deze informele leiders en wat vraagt dat van de organisatie?

Meer info en aanmelden
05 jun

Studiedag Leidinggeven aan de onderbouw – Utrecht – 5 juni 2018

Training

Deze studiedag richt zich op leidinggeven die zich willen verrijken met kennis over de specifieke didactiek voor het jonge kind, inzicht willen krijgen in hun leidinggevende rol en die tools willen ontvangen om samen met de professionals in de onderbouw tot visie en ontwikkeling te komen.

Meer info en aanmelden
08 nov

Post-hbo-opleiding Taal-/leescoördinator binnen 1 jaar – Start 8 oktober 2018

post-hbo-opleiding

Tijdens vier tweedaagsen worden de deelnemers aan de hand van de meest recente inzichten geschoold op het gebied van alle taaldomeinen. Daarnaast wordt ingegaan op hun rol als taalcoördinator. Zij passen de theorie direct in de praktijk toe aan de hand van tussentijdse opdrachten. Daarnaast werken ze aan hun taalbeleidsplan, tevens eindproduct van deze opleiding.

Meer info en aanmelden

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent