Judith Verhoeven schoolleider op openbare basisschool De Driehoek in Aarle-Rixtel schreef in Coronatijd een blog over deze bijzondere situatie. Een tijd die we niet snel zullen vergeten en die voor veel scholieren en docenten nog steeds de werkelijkheid is.
“Het is 7 uur ’s morgens, ik zit aan de keukentafel te ontbijten als mijn telefoon gaat. Op het scherm verschijnt de naam van een collega. “Sorry, Judith, dat ik je nu hiermee moet bellen, maar ik heb verkoudheidsklachten en keelpijn. Volgens mij mag ik, mezelf houdend aan de maatregelen van het RIVM, niet komen werken.” Helaas is dit voor veel leraren en leidinggevenden op dit moment aan de orde van de dag.
De wisselende afwezigheid van collega’s zorgt voor extra werkdruk. Wat doe je als schoolleider in deze tijden van krapte? Wat is belangrijk? Ik vind alertheid, in gesprek blijven met elkaar en voelen wat er leeft binnen de school van groot belang. Openheid, eerlijkheid en communicatie zijn in deze tijd extra belangrijk, ook als dat betekent dat je zorgen moet delen. En die zorgen zijn er volgens mij op veel scholen. De vervangers staan over het algemeen niet rijen dik voor de deur en ondertussen willen we allemaal dat het onderwijsleerproces voor de kinderen door blijft lopen.
“Werken zonder focus ligt op de loer.”
Als het druk is, vallen mensen terug op wat ze al deden, op routines. Het merendeel van ons gedrag is namelijk onbewust en automatisch. De valkuil is dat ontwikkelingen dan moeilijk van de grond komen, ondanks het harde werken. Werken zonder focus ligt op de loer. Om die reden hebben we de agenda van de aanstaande studiedag omgegooid. In plaats van weer iets nieuws op te pakken, gaan we stilstaan. Stilstaan en de tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over wat we aan het doen zijn en wat er écht toe doet op school. Wat is wezenlijke kennis voor de kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat elke leerling succesvol kan leren? Wat is daarvoor nodig? En wat heb jij als leerkracht nodig?
Onze visie is daarbij leidend en het team is goud. Samen maken we de school en iedereen heeft een belangrijke taak in het grote geheel. Iedereen doet mee, niemand zit op de tribune. We refl ecteren op de voortgang en brengen opnieuw focus aan. We zetten in op een paar speerpunten, brengen en houden (!) de belangrijkste doelen in beeld. ’s Middags is er tijd om aan de slag te gaan; om samen die procesgerichte opdracht voor te bereiden of die gedeelde instructiepraktijk voor rekenen verder uit te werken. De dag erna gaan we met vertrouwen en plezier de volgende stap tegemoet!”
Judith Verhoeven (37 jaar) is schoolleider op openbare basisschool De Driehoek in Aarle-Rixtel, Stichting PlatOO. Ze volgt de opleiding ‘toekomstbewust schoolleider’ bij OMJS.