In het kader van de ambitie om in de wereld een toonaangevende kenniseconomie te blijven, is de uitdaging voor het Nederlandse onderwijs: Hoe transformeren we ons goed onderwijssysteem tot een steengoed onderwijssysteem? Kunnen we hierbij leren van de successen van het Finse onderwijs? Pasi Sahlberg schreef hier een boek over dat ons hierbij kan helpen: “Finnish Lessons”.
‘Finnish Lessons’ laat zich op twee manieren vertalen: ‘Lessen uit Finland’ of ‘maak je lessen eens af’. Beide vertalingen illustreren treffend de paradox voor Nederland. Aan de ene kant hebben we een open samenleving, zijn we internationaal georiënteerd en leren we graag van andere landen, waaronder Finland. Aan de andere kant is Nederland kampioen initiatief nemen, maar hebben voornemens om te veranderen zelden een levensduur langer dan een kabinets- of beleidsplanperiode. In Finnish Lessons analyseert Sahlberg vlijmscherp wat de geheimen van en de uitdagingen voor het Finse onderwijs zijn. Hij beschrijft vijf redenen waarom Finland een voorbeeld voor de rest van de wereld kan zijn:
- Het land heeft een uniek onderwijssysteem, dat zich in amper drie decennia heeft ontwikkeld tot een ‘sterke speler’ met eigentijds onderwijs, uitstekende leerprestaties en gelijke kansen voor alle kinderen.
- Finland kan omgaan met de paradoxen van deze tijd en laat zien dat voor een succesvol systeem andere zaken dan een marktgedreven onderwijsbeleid nodig zijn. De Finse aanpak is gebaseerd op vertrouwen, professionaliteit en gedeelde verantwoordelijkheid.
- Finland biedt ook alternatieven voor hardnekkige onderwijsproblemen als hoge uitval, groot verloop onder leraren en niet functionerend speciaal onderwijs. Het land slaagt erin om de betrokkenheid van leerlingen te verhogen, jong talent te interesseren voor het leraarsvak en ontkokerd jeugdbeleid te realiseren tegen aanvaardbare kosten.
- Ook op andere terreinen als handel, technologie, duurzame ontwikkeling, goed bestuur en welvaart doet Finland het goed. Sahlberg laat zien dat gezondheid, werkgelegenheid, sociale mobiliteit en maatschappelijk vertrouwen ook een rol spelen bij lange-termijn onderwijsontwikkelingen.
- Ten slotte is Finnish Lessons een boek van hoop, perspectief en nieuw elan voor het onderwijs.
Finnish Lessons
Uitgeverij Onderwijs Maak Je Samen geeft, in samenwerking met Stichting de Brink, de vertaling uit van het boek ‘Finnish Lessons’. En wat Finland kan, kan Nederland ook! Daarom is aan het boek een epiloog toegevoegd waarin naar aanleiding van de Finse successen, een aantal beloftevolle aanknopingspunten en uitdagingen voor het Nederlands onderwijs staat beschreven.
Boek Finnish Lessons
Finland was in 1980 een gemiddeld scorend land. Nu scoort Finland heel hoog in vergelijkende onderzoeken, als één van de beste van de wereld. Pasi Sahlberg is een van de meest invloedrijke onderwijsdenkers van dit moment. In ‘Finnish Lessons’, een wereldwijde bestseller, beschrijft hij hoe de hervorming van het Finse onderwijs verlopen is en hoe andere landen hiervan kunnen leren. Hij biedt met dit boek een passend West-Europees antwoord op de voortdurende stroom Angelsaksische/Anglo Amerikaanse denkbeelden over goed onderwijs.
Fins onderwijs in het nieuws
Wil je op de hoogte blijven van het meest recente nieuws rondom het Finse onderwijs? Hieronder vind je de meest recente links naar het nieuws.
12 november 2012 Uitzending Tegenlicht over Fins onderwijs
Fins onderwijs op film
Uitzending Tegenlicht 12 november 2012 ‘The Finland Phenomemon’ op Youtube. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4
Wie is Pasi Sahlberg?
Pasi Sahlberg is Directeur Generaal van CIMO (Centre for International Mobility and Cooperation) bij het Finse Ministerie van Onderwijs in Helsinki. Hij promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Jyväskylä (Finland) in 1996. Dr. Sahlberg woonde en werkte in Italië (Europese Commissie) en in de VS (Wereldbank) en heeft wereldwijd expertise opgebouwd op het gebied van onderwijsvernieuwing, schoolverbetering, de opleiding van leraren en leiders en het adviseren van beleidmakers en overheden. Pasi Sahlberg is een veelgevraagd internationaal spreker.
De afgelopen jaren verschenen meer dan 100 publicaties van zijn hand o.a.: “The Fourth Way of Finland” (2011), “Rethinking accountability in a knowledge society” (2010), “Creativity and innovation through lifelong learning” (2009), and “Education Reform for Raising Economic Competitiveness” (2006). Dr. Sahlberg is bestuurslid van de ASCD en Associate Professor aan de Universiteit van Helsinki en de Universiteit van Oulu.
Sahlberg noemt zich op zijn eigen website een ‘school improvement activist’. Kijk voor meer informatie op www.pasisahlberg.com.
Bronnen:
http://www.pasisahlberg.com/index.php?id=4,
http://www.pasisahlberg.com/index.php?group=3