leestijd:

Informatie

Inhoud

Word expert-leerkracht in het basisonderwijs!

De oorspronkelijke startdatum van Helmond is van 4 januari 2021 verzet naar 4 oktober 2021.
De oorspronkelijke startdatum van Utrecht is van 11 januari 2021 verzet naar 11 oktober 2021.

Onze visie op de veranderkrachtige leraar

De leraar maakt het verschil. Het wordt vaak gemakkelijk gezegd, maar wat betekent dat nu precies? Wie zijn die leraren die daadwerkelijk het verschil maken voor hun leerlingen en het onderwijs op school? Wat kenmerkt hen? Al in 1993 stelde Fullan al dat scholen veranderkrachtige leraren (change agents) nodig hebben en dat iedere leraar ernaar zou moeten streven om change agent te worden. Maar wie zijn deze change agents dan en wat kenmerkt hen? Deze vraag staat centraal in de post-hbo-opleiding Veranderkrachtige leraar, die opgebouwd is uit drie modules en één onderzoekslijn.

Download de brochure.

Opbrengsten

 • Je hebt nieuwe inzichten over leren en innoveren, persoonlijk functioneren, werken in de klas, samenwerking met collega’s en veranderkracht.
 • Je kunt jouw collega’s motiveren, coachen en aansturen.
 • Je kunt een bijdrage leveren aan vernieuwing van onderwijsprocessen in de school.
 • Je kunt een bijdrage leveren aan de inhoudelijke ontwikkeling van de school en kun je daar voorstellen voor doen.
 • Je kunt in teamverband activiteiten uitzetten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs op jouw school.

Een veranderkrachtige leraar maakt het verschil.

Voor wie?

 • Onderwijsprofessionals die nóg beter willen worden in het vakmanschap van een leraar.
 • Onderwijsprofessionals die goed over zichzelf willen nadenken.
 • Onderwijsprofessionals die een kartrekkersrol in de school ambiëren.
 • Onderwijsprofessionals die hun onderzoekende houding verder willen aanscherpen.
 • Onderwijsprofessionals die een bijdrage willen leveren aan ontwikkelingen op school.
 • Onderwijsprofessionals die een behoefte tot vernieuwing signaleren bij zichzelf en professionele collegialiteit willen stimuleren.

“Ik zou de opleiding wel aanbevelen. Inhoudelijk sterk, zet aan het denken, geeft nieuwe inzichten. Fijne begeleiding!”

Dit bieden wij

 • Klaar binnen één jaar!
 • Keuze uit twee locaties: Utrecht of (regio Eindhoven, namelijk) Helmond.
 • Docenten die met twee voeten in de praktijk staan.
 • Directe vertaling naar eigen (team)processen en schoolbeleid.
 • Veel ruimte voor uitwisseling middels activerende werkvormen.
 • Voor de lerende, onderzoekende professional: toegang tot de digitale leeromgeving van OMJS om nieuwe inzichten met andere studenten delen en enkele uitgaven die je niet mag missen als veranderkrachtige leraar.
 • Gratis toegang tot Piex tijdens de duur van de gehele opleiding! Piex is dé verzamelplek als het gaat om online trainingen over onderwijskundige thema’s: van vernieuwend leren tot specifieke vakinhoud.

Kortom: de veranderkrachtige leraar die van meerwaarde voor de school wil zijn!

Opbouw

De opleiding bestaat uit drie modulen en een onderzoekslijn, verdeeld over 16 dagdelen, waarvan eenmalig een hele dag.

Module 1 Zelf: een blik op jezelf

In de eerste module ervaar je, soms met een andere mindset, wat jouw kernwaarden betekenen voor jouw dagelijks handelen en je persoonlijke effectiviteit. Ook ontdek je het effect van wat jij denkt, zegt en doet op jezelf en op jouw leerlingen en collega’s.

Module 2 Taak: een blik op de klas

In deze module richt je je volledig op het werken in de groep. Hoe kan jouw klassenmanagement nog beter, hoe kun je je pedagogisch handelen nog verder verfijnen en hoe kan collegiale consultatie daarbij behulpzaam zijn?

Module 3 Ander: een blik op de school

In de derde module ga je dieper in op de samenwerking met je collega’s. Ook sta je stil bij de vraag hoe jij een kartrekker binnen de school kunt zijn om veranderingen en verbeteringen door te voeren. Je leert omgaan met weerstanden en je leert de basisprincipes van het coachen van collega’s.

Onderzoekslijn: een blik op verbeteren

Naast het oproepen van veranderkrachten bij jezelf, ga je je binnen deze opleiding ook verder verdiepen in de nieuwste inzichten over veranderingen binnen organisaties en leer je onderwijsvernieuwingen begeleiden. Het doel hiervan is een verbetercultuur in jouw organisatie te realiseren. Een beknopt praktijkonderzoek loopt als een rode draad door de opleiding. Daarmee sluit je de opleiding dan ook af.

De opleiding levert niet alleen een bijdrage aan jouw persoonlijke ontwikkeling, maar heeft ook een grote (meer)waarde voor je school. Met deze opleiding beogen we namelijk een wezenlijke verandering te realiseren in je persoonlijke attitude, je klassenpraktijk én de schoolpraktijk.

Ontmoet de docenten

Studenten aan het woord

In OMJS magazine #1 stond een artikel over de veranderkrachtige leraar Verbeter het onderwijs, start bij jezelf. Een rondetafelgesprek met studenten van de opleiding, docent Puck Lamers en hogeschoolhoofddocent dr. Monique van der Heijden.

Daarnaast interviewden we twee van onze oud-studenten:

Prijs

€ 2.995,- exclusief studiemateriaal/literatuur.

Facturering
Het volledige bedrag wordt voorafgaand gefactureerd.

Deze opleiding kun je niet vergoeden met de Lerarenbeurs. Lees enkele tips om studiekosten slim te bekostigen.

Toelatingseisen

 • In bezit van een relevant hbo-diploma met een onderwijsbevoegdheid PO of VO (bij voorkeur leraar basisonderwijs of een equivalent daarvan).
 • Een leer-/werkplek waar je de praktijkopdrachten kunt uitvoeren.

Certificering

Gecertificeerd en erkend door CPION. De 1-jarige opleiding is gericht op het competentieprofiel van een Leraar L11 (vergelijkbaar met oude functieschaal Leraar LB).

Wij zijn trots op de erkenning door CPION: álle opleidingen van Onderwijs Maak Je Samen zijn gecertificeerd en erkend door CPION (Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland). CPION is een onafhankelijke organisatie die o.a. post-initiële opleidingen toetst, certificeert en registreert. Dat betekent dat alle opleidingen van Onderwijs Maak Je Samen positief getoetst zijn en voldoen aan de eisen van permanente kwaliteitsbewaking en actualiteit.

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk losse modules te volgen?
Nee, de opleiding Veranderkrachtige leraar is een volledig gecertificeerde opleiding en de modules zijn daardoor niet los aan te bieden.

Is de literatuur inbegrepen?
Nee, de boeken voor de opleiding dien je zelf aan te schaffen. Artikelen ontvang je digitaal van de docenten.

Maatwerk

Bestaat de interesse om meerdere medewerkers binnen jouw organisatie op te leiden? Het hele aanbod van Onderwijs Maak Je Samen is eveneens op maat te realiseren. Het programma sluit dan nog beter aan op de praktijk, de visie en het beleid van jouw organisatie. Interesse? Neem contact op met opleidingscoördinator Maaike Verschuren.

Onze visie op leren en professionaliseren

Nieuwsgierig naar wat onze visie is op leren en professionaliseren?

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

  Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.