leestijd:

Informatie

Inhoud

Zesdaagse studiereis naar Estland 2.0; hét gidsland voor ICT en onderwijstechnologie.

Estland (Estonia) is het land waar je onderwijstechnologie (PO & VO) gecombineerd ziet worden met zeer hoge leerresultaten. Een studiereis naar Tallinn en omgeving waarvan onderwijstechnologie (in een maatschappelijke context) en digitale geletterdheid de rode draad zullen vormen. 

Estonia 2.0 staat voor de onafhankelijkheid van Estland in 1991 en de opbouw van een land met ICT als een duidelijke versneller. Parallel aan deze maatschappelijke opbouw heeft het onderwijs in Estland zich ontwikkeld tot een excellent onderwijssysteem met hoge leerresultaten (PISA 2015, 2018) mede gebaseerd op de inzet van ICT en technologie. Opvallend zijn de leerresultaten ten aanzien van geletterdheid en science.

Estland weet onderwijstechnologie (PO & VO) te combineren met zeer hoge leerresultaten.

Kortom, een jong Baltisch land dat de moeite waard is om nader te verkennen en te onderzoeken. Het laat zien hoe technologie een krachtige katalysator kan zijn van actuele maatschappelijke en economische innovaties en hoe dit kan leiden tot inspirerende onderwijsvernieuwing.  

Onderwijsinspiratoren onderschrijven de kracht en impact van technologie. Paul Kirschner geeft aan dat ICT ‘de aanjager voor innovatie’ is (2017), Michael Fullan beschrijft in Stratosphere (2013) de ontwikkelkracht van ICT voor het onderwijs wanneer deze gecombineerd wordt met pedagogiek en veranderkracht. 

Een studiereis naar Tallinn en omgeving met onderwijstechnologie en (digitale) geletterdheid als rode draad.

Sinds 1997 investeert Estland fors en consequent in het gebruik van ICT en technologie -gecombineerd met ‘future skills’- in leren en lesgeven om zo de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. leerlingen leren al vanaf de kleuterschool leeftijd omgaan met technologie en ontwikkelen vanaf jonge leeftijd digitale geletterdheid, bijvoorbeeld door computational thinking en programmeren. 

De overheid ondersteunt scholen middels de opleidingen en expertisecentra hoe ze met ICT en technologie onderwijs kunnen verrijken, verdiepen en verbeteren, en op welke wijze leerlingen én leraren digitale geletterdheid kunnen ontwikkelen. 

Het Estse onderwijs kent een flink aantal overeenkomsten met het Finse onderwijs. Er is sprake van een sterk ontwikkeld maatschappelijk vertrouwen in het onderwijs, er is geen onderwijsinspectie en bijna alle Estse leraren heeft een universitaire opleiding gevolgd. 

 Ga mee op zoek naar de achtergronden van het Estse succesverhaal en probeer samen met ons de inrichting, ontwikkeling en succesfactoren van het Estse onderwijs te onderzoeken en te doorgronden. Natuurlijk met in de achtergrond de prachtige stad Tallinn. 

Programma

 • Een voorbereidingsbijeenkomst centraal in Nederland. 
 • Sessies met de Estse lerarenopleidingen (Tallin University – school of Educational Sciences), het Estse ministerie van onderwijs en centra voor onderwijsinnovatie. 
 • Bezoeken aan expertisecentra over technologie in maatschappij en onderwijs  (bijvoorbeeld E-EstoniaInnove). 
 • Scholenbezoeken aan Estse scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Tallin en omgeving. 
 • Deskundige begeleiding, waarin de inhoudelijke verbindingen worden gemaakt met onderzoek en actuele onderwijsinspiratoren. 

Opbrengsten

 • Je verwerft inzicht in Estse onderwijssuccessen en Estse maatschappelijke en onderwijsontwikkeling: (digitale)geletterdheid, science, rijke (ICT-)leeromgevingen en de inzet van ICT en technologie. 
 • Je ontwikkelt inzichten over de voorwaarden en factoren die geleid hebben tot de maatschappelijke en onderwijsvernieuwing. Denk daarbij aan leiderschap, sturing en sociaal-historische factoren. 
 • Je verdiept op basis van dialogen met onderwijscollega’s je eigen professionele inzichten. 
 • Je maakt kennis met de praktijk van het Estse onderwijssysteem en onderzoekt in hoeverre innovaties in Estland overdraagbaar zijn op de Nederlandse onderwijssituatie.

Voor wie?

 • Leraren, projectleiders ICT, schoolleiders, i-coaches , teamleiders, bestuurders, onderwijsontwikkelaars
 • Degenen in het primair en voortgezet onderwijs die betrokken zijn bij ICT, technologie en media. Bijvoorbeeld als projectleider, leraar-specialist, i-coach, portefeuillehouder. 
 • Leraren, schoolleiders en bestuurders die zich een actueel en realistisch beeld willen vormen over de impact van technologie op het onderwijs en de maatschappij. 
 • Elke onderwijsprofessional met een gezonde nieuwsgierigheid naar ICT & technologie en die samen met andere onderwijscollega’s dit wil onderzoeken en verkennen. 

Voorbereidingsbijeenkomst

Woensdag 12/01/2022 (13:30 – 16:00 uur), te Utrecht.

Belangrijke informatie

Inclusief:

 • Voorbereidingsbijeenkomst centraal in Nederland
 • Een exemplaar van de uitgave ‘CurriculumKit’
 • Alle activiteiten binnen het inhoudelijke programma
 • Vijf hotelovernachtingen (eenpersoonskamers) inclusief ontbijt
 • Enkele lunches en twee gezamenlijke diners
 • Vliegreis Amsterdam-Tallinn (KLM, inclusief ruimbagage)
 • Lokaal transport
 • Onderwijskundige begeleiding (2 adviseurs: Michel van de Ven en Hans van Leeuwen)

Niet inbegrepen: vervoer naar en van Amsterdam Schiphol, overige lunches en diners.

Via het Erasmus+-project (Nuffic) bestaat de mogelijkheid om cofinanciering aan te vragen voor het deelnemen aan studiereizen (school gerelateerd). We verwijzen hiervoor naar de website van het Erasmus+-project.

Gerelateerde artikelen

In OMJS magazine #1 (maart 2019) verscheen het artikel “Studiereizen verbreden kijk op het onderwijs”

Bestaat de interesse om met meerdere medewerkers binnen jouw organisatie deze studiereis bij te wonen? Het hele aanbod van Onderwijs Maak Je Samen is eveneens op maat te realiseren. Het programma sluit dan nog beter aan op de praktijk, de visie en het beleid van jouw organisatie. Interesse? Neem contact op met reisbegeleider Michel van de Ven.

Gerelateerde producten

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

  Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.