leestijd:

Informatie

Inhoud

Welbevinden en betrokkenheid in de spotlights!

Wil jij autonomie, ondernemingszin en zelfsturing bij leerlingen vergroten?
Wil jij scholen in België bezoeken rondom een rijke leeromgeving?
Wil jij verdieping geven aan de begrippen betrokkenheid en welbevinden?

Na een succesvolle studiereis in februari 2016, 2017, 2018 én 2019 organiseren we wederom een studiereis naar Leuven. Je wordt getrakteerd op een inspirerend programma dat volledig in het teken staat van het creëren van een rijke leeromgeving om te komen tot hogere betrokkenheid en welbevinden bij kinderen. De reis bevat een mooie afwisseling van luisteren, doen en ervaren.

“Geef de leerlingen autonomie en vrij initiatief zodat je als leraar vaker je handen vrij hebt om te observeren, mee te spelen en een relatie aan te gaan met de leerlingen.” – Els Menu, spreker studiereis 2018

Betrokkenheid en welbevinden van kinderen is een belangrijke voorwaarde om tot ontwikkeling te komen en dus belangrijk voor het realiseren van goed onderwijs. Kinderen met een hoge betrokkenheid hebben een hoge concentratie, zijn tijdvergeten bezig en stellen zich open. Ze voelen zich van binnenuit gemotiveerd om met de activiteit aan de slag te gaan. Betrokkenheid (en welbevinden) zijn met al deze kenmerken dè condities voor het realiseren van diepgaand leren.

Tijdens deze studiereis ontdek je hoe je de betrokkenheid en het welbevinden van kinderen kunt verhogen door te focussen op de factoren van een rijke leeromgeving. Je ontdekt hoe je activiteiten kunt ontwerpen die betekenisvol zijn voor kinderen.

Deze studiereis wordt georganiseerd in samenwerking met CEGO Leuven. 

“De studiereis Leuven is een echte aanrader! De lezingen waren zeer interessant, het gesprek aangaan met elkaar, de school bezoeken en uiteindelijk al je ervaringen verwerken in de poster. Met ons welbevinden en betrokkenheid zat het wel goed in Leuven. – Ilse Cox en Laura van Bentum

Ervaringen van deelnemers

“De medewerkers van de BSO en peuteropvang van kinderopvang de Grabbelton, dat onderdeel uitmaakt van een kindcentrum, hebben de studiereis als zeer waardevol ervaren. Door de 3 daagse studiereis hebben we met ons eigen team en met de teams van Eenbes-basisscholen ’t Klokhuis en Sint Jozef onze breed gedragen visie nog meer verdieping en ‘handen en voeten’ kunnen geven. De stevig gefundeerde samenwerking is hierdoor alleen maar sterker geworden: we spreken dezelfde taal, hebben elkaar nog beter leren kennen en weten elkaar nog beter te vinden.

Bij de schoolbezoeken konden we de theorie prima verbinden met de praktijk: het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen waren hier hoog. Het heeft een enorme meerwaarde om deze studiereis als kindcentrum gezamenlijk te maken doordat er een breed draagvlak ontstaat. Ons welbevinden en onze betrokkenheid tijdens deze studiereis waren groot!

Complimenten ook voor Joyce en Puck die deze studiereis tot in de puntjes hadden geregeld en niks aan het toeval hebben overgelaten.

Kortom: voor iedereen die welbevinden en betrokkenheid hoog in het vaandel heeft staan, is deze reis een enorme aanrader!”

– Henriette Schrander, directeur De Grabbelton (2019)

Opbrengsten

 • Je brengt een bezoek aan meerdere Vlaamse scholen waarin je een school in bedrijf kunt zien en zelf ervaart 1)hoe een rijke leeromgeving eruit kan zien en 2) hoe eigenaarschap van leerlingen gestimuleerd wordt.
 • Je ontvangt een lezing op de openingsavond door een inspirerende spreker.
 • Je neemt deel aan werksessies waarin je de indrukken die je hebt opgedaan kunt koppelen aan jouw eigen praktijk.
 • Je ontvangt informatieve lezingen over de ins en outs van een rijke leeromgeving.

Deze studiereis is vooral bedoeld voor degene die:

 •  met hun team of als leraar opzoek zijn naar ideeën om een rijke en uitdagende leeromgeving te creëren;
 •  betrokkenheid in zijn/haar organisatie (school/kinderopvang) hoog in het vaandel heeft staan;
 • nieuwsgierig zijn naar hoe Vlaamse scholen een krachtige leeromgeving in de praktijk brengen;
 • meer willen weten over welbevinden en/of betrokkenheid.

“Wat een inspiratie! Vooral de sprekers en de gesprekken met anderen hebben een vlammetje doen branden bij mij.” – deelnemer studiereis Leuven

Bij de reis inbegrepen

 • Twee overnachtingen inclusief ontbijt
 • Lunch (tweemaal)
 • Schoolbezoeken
 • Lezingen
 • Producten

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar Leuven, België
 • Diners (tweemaal)

Prijs

€ 595,- per persoon voor een tweepersoonskamer

€ 695 per persoon voor een eenpersoonskamer

Onze visie op leren en professionaliseren

Nieuwsgierig naar onze visie op leren en professionaliseren?

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

  Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.