leestijd:

Informatie

Inhoud

Zuid-Afrika is een land met een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die, door de Nederlandse koloniale bezitting, veel verwantschappen met Nederland kent. Een land vol tegenstellingen dat sinds de afschaffing van de apartheid voor veel nieuwe uitdagingen staat. Een prachtige natuur, een rijke cultuur en een veelkleurige samenleving.

Ook het onderwijs in Zuid-Afrika kent sterke verschillen. De ene school ‘vecht’ voor zijn bestaansrecht en hoopt zoveel mogelijk leerlingen te kunnen bereiken, andere scholen streven naar excellentie en worstelen met de hoeveelheid aanmeldingen.
Ondanks de verschillen zijn er ook overeenkomsten binnen de verschillende scholen:
1. een hoge mate van ondernemerschap onder schoolleiders
2. de krachtige wijze waarop professionals verbinden met hun omgeving en
3. de passie voor leren die te zien is in het gezicht en het handelen van elke professional.

Tijdens de studiereis bezoeken we de verschillende lagen van het onderwijssysteem, diverse typen scholen (privé en openbaar) en ontmoeten we leraren en schoolleiders met verschillende achtergronden. De deelnemers zullen een rijke ervaring opdoen die hen helpt te reflecteren op de eigen schoolsituatie en zelfs de eigen leefomgeving. Hoe worden Zuid-Afrikaanse kinderen voorbereid op de veelkleurige en complexe samenleving waar ze ooit onderdeel van uit zullen maken? We bezoeken vooruitstrevende scholen, welvarende scholen en scholen in sterk achtergestelde gebieden en ontmoeten ondernemende bestuurders, schoolleiders en leraren.

Reisprogramma & reisverslag

Benieuwd naar het reisprogramma van de reis in 2018? De reis zal in 2019 en 2020 grotendeels hetzelfde zijn.

Deelnemer Maarten Theijs heeft een reisverslag geschreven van deze studiereis in 2017.

Deelnemer Lucille Keursten heeft een reisverslag geschreven van deze studiereis in 2019.

In OMJS magazine #1 (maart 2019) schreven we een artikel over studiereizen: “studiereizen verbreden kijk op het onderwijs”.

Samenwerkingen

Inhoudelijk worden we onder andere bijgestaan door organisaties als ‘The Pincipals Academy’ en ‘Dreamcatcher Foundation’.

The Principals Academy

Voor deze studiereis werken we nauw samen met The Principals Academy. Deze organisatie, volledig gefinancierd door donateurs, maakt zich sterk voor beter onderwijs in Zuid-Afrika. Ze baseert zich op de wetenschap dat leiderschap in school en de kwaliteit van leraren de twee beslissende factoren zijn voor goed onderwijs. In samenwerking met de University of Cape Town en met de ondersteuning van een team van ervaren (gepensioneerde) schoolleiders, werken ze hard aan de verbetering van scholen. Tijdens het reisprogramma zullen zij op meerdere wijzen een bijdrage leveren aan het programma; zo zal de voorman van de Academy, Bryce Probyn, een verhaal voor ons houden over de uitdagingen van de Zuid-Afrikaanse schoolleider. Hij zal ons meenemen in de enorme diversiteit bestaat tussen de verschillende contexten die het land kent. In de tweede helft van de week zal een uitwisseling plaatsvinden en gaat elke deelnemer een dag meedraaien met een schoolleider op zijn of haar school.

Dreamcatcher Foundation

Dreamcatcher is al 30 jaar betrokken in Community based tourism, in heel Zuid-Afrika. “In de belangrijkste bestemming is er altijd wel een Dreamcatcher ervaring te vinden”, zo luidt de uitspraak van de organisatie. De Dreamcatcher Foundation maakt zich, vanuit meerdere locaties in de west-kaap, hard voor de ontwikkeling van het ondernemerschap in de verschillende townships. Ze zoekt naar mogelijkheden om het toerisme te combineren met het (groeiende) ondernemerschap van de lokale bevolking. Tijdens onze reis maken we gebruik van dit ‘community based tourism’. We krijgen hierdoor de kans ‘een van de locals’ te worden en tegelijkertijd hun kleine ondernemingen te ondersteunen.

Jaarlijks ondersteunt Onderwijs Maak Je Samen enkele onderwijsprojecten in Zuid-Afrika. Binnen deze studiereis werken we intensief samen met The Principals Academy en The Dreamcatcher foundation. Naast dat wij hun werkzaamheden binnen de reis vergoeden, doen wij eveneens een extra donatie aan beide projecten van 10% van de reissom van elke deelnemer.

Klimaatbewust ondernemen

In The Climate Neutral Group hebben we een partner gevonden die ons helpt in ons klimaatbewust zijn. We compenseren de veroorzaakte CO2-uitstoot door te investeren in het Cookstove-project in Afrika. Wil je hierover meer weten?

Certificering

De studiereis Zuid-Afrika is opgenomen in het Schoolleidersregister PO, zodat schoolleiders deze kunnen selecteren t.b.v. het afronden van het professionaliseringsthema ‘wildcard’.

Belangrijke informatie

Kosten: € 3.100,- all in.
Inclusief: vlucht, hotel en maaltijden.

Let op: vanwege de intensiteit van de reis en het belang dat we hechten aan het groepsproces zijn er slechts 20 plekken voor deze reis beschikbaar.

Via het Europees Platform/NUFFIC bestaat de mogelijkheid een cofinanciering aan te vragen voor het deelnemen aan studiereizen. We verwijzen hiervoor naar de website van het Europees Platform.Vertrekdata onder voorbehoud; ivm vluchtschema kunnen de vertrekdag en tijden wijzigen.

Onze visie op leren en professionaliseren

Nieuwsgierig naar onze visie op leren en professionaliseren?

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

    Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.