leestijd:

Informatie

Inhoud

Hoe kun je tegelijkertijd werken aan zaakvakdoelen en woordenschatuitbreiding? Hoe kunnen het leren van taal en het leren kennen van de wereld hand in hand gaan? Hoe zorg je ervoor dat een woord zeven keer herhalen (wat nodig is om woorden te laten beklijven) ook echt haalbaar wordt? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen de woorden die ze leren, ook echt kunnen gebruiken in het dagelijkse leven? En hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook meteen teksten met een beter begrip kunnen lezen?

De training Woordenschat zonder methode geeft antwoord op al deze vragen. Tijdens deze training leer je welke aspecten binnen het woordenschatonderwijs fundamenteel aandacht verdienen. We bespreken het verschil tussen impliciete en expliciete aandacht voor woorden en geven een veelheid aan voorbeelden van hoe je hier in je dagelijkse lesgeven invulling aan kunt geven. We delen informatie over de criteria voor een effectieve woordkeuze voor jouw groep. Je leert over de verschillende woordgroepen en de meest efficiënte woorddidactiek bij deze woordgroepen. We zetten in op de integratie van expliciet woordenschatonderwijs in het werken met thema’s en wereldoriëntatie en hoe je dit alles omzet naar betekenisvolle, dagelijkse activiteiten en een rijke leeromgeving. Dit alles met als doel om het actieve woordgebruik door leerlingen te verbeteren. Ook de nauwe verbinding tussen woordenschat en met begrip een tekst kunnen lezen komt hierbij aan bod.

Tip! We stimuleren om deze training met meerdere mensen van jouw school te volgen. Daarom speciale actie: elke 4e deelnemer gratis!

 

“Ik zie nu in dat je eigenlijk de hele dag door bezig bent met woordenschat, wat een eyeopener.” – Oud-deelnemer Woordenschat zonder methode

 

Voor wie?

 • Onderwijsprofessionals die het huidige woordenschatonderwijs te versnipperd vinden.
 • Onderwijsprofessionals die ervaren dat de woordkeuze van een methode niet altijd goed aansluit bij hun leerlingen.
 • Onderwijsprofessionals die op zoek zijn naar betekenisvolle activiteiten om de woordenschat van hun leerlingen uit te breiden.

Opbrengsten

 • Je kent de uitgangspunten van effectief woordenschatonderwijs.
 • Je weet hoe je expliciet woordenschatonderwijs kunt integreren met je thema of wereldoriëntatie en welke kansen je hier allemaal mee kunt grijpen.
 • Je kent het verschil tussen impliciete en expliciete aandacht voor woorden en je kunt dit in je dagelijkse onderwijs vormgeven.
 • Je kunt woorden selecteren op woordgroep en de juiste didactiek en werkvormen inzetten bij de woorden.
 • Je weet hoe je het woordgebruik bij leerlingen kunt stimuleren en volgen.
 • Je hebt de actiepunten voor jouw school in beeld gebracht.

Onze visie op leren en professionaliseren

Nieuwsgierig naar wat onze visie is op leren en professionaliseren?

Maatwerktraject

Bestaat de interesse om meerdere medewerkers binnen jouw organisatie op te leiden? Het hele aanbod van Onderwijs Maak Je Samen is eveneens op maat te realiseren. Het programma sluit dan nog beter aan op de praktijk, de visie en het beleid van jouw organisatie. Interesse? Neem contact op met academie@onderwijsmaakjesamen.nl.

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

  Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.