Finnish Lessons - Wat Nederland kan leren van het Finse onderwijs

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Excl. BTW: € 37,69 Incl. BTW: € 39,95
OF

Snel overzicht

Krijg een beeld van 'Finnish Lessons' door een inzage in de inhoudsopgave van het boek.


Wat kunnen wij in Nederland leren van het Finse onderwijs om ons goede onderwijssysteem te transformeren naar een steengoed onderwijssysteem? In zijn boek, Finnish Lessons, analyseert Sahlberg vlijmscherp wat de geheimen van en de uitdagingen voor het Finse onderwijs zijn. Hij beschrijft vijf redenen waarom Finland een voorbeeld voor de rest van de wereld kan zijn. Genoeg redenen voor uitgeverij Onderwijs Maak Je Samen om, in samenwerking met Stichting de Brink, de vertaling uit van het boek ‘Finnish Lessons’ uit te geven. Want: wat in Finland kan, is ook in Nederland mogelijk.


Productomschrijving
Hardcover, 255 pag. 1 steunkleur
Auteur: Pasi Sahlberg
Taal: Nederlands
ISBN: 9789081748438
Jaar van uitgave: 2013
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS in samenwerking met Stichting de Brink

Finnish Lessons - Wat Nederland kan leren van het Finse onderwijs

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Genoemd in


JSW
"Remember you are doing remarkable things". September 2013.


De Groene Amsterdammer
"Minder les, meer leren". April 2014.


Reacties


“In onze permanente zoektocht naar verbetering van ons onderwijssysteem wordt vaak de blik naar het hoge noorden gewend. in Europa is Finalnd het land dat er het best in lijkt te slagen kwalitatief zeer hoogwaardig onderwijs te verzorgen. De vergelijking met Finland wordt vaak al te gemakkelijk gemaakt. Het is de verdienste van Sahlberg dat hij ons inzicht geeft in de echte succesbepalende kenmerken van het Finse systeem. Door het boek nu in Nederlandse vertaling aan te bieden, kunnen de vergelijkingen gemakkelijker en gefundeerder gemaakt worden en kunnen de juiste lessen hieruit getrokken worden.”
- Prof. dr. Marc Vermeulen, TiasNimbas Business School

“Pasi Sahlberg kan Nederland leren dat goed onderwijs niet een kwestie is van geld, onderhandelen, politieke druk, management en toetsen, maar een kwestie van onafhankelijke geesten, vertrouwen, kunde en verantwoordelijkheid.”
- Prof. dr. Luc Stevens, Directeur Nivoz

“Het is tijd om het exceptionalisme van de Verenigde Staten en andere Anglo-Amerikaanse naties te doorbreken als we vernieuwingen willen doorvoeren die daadwerkelijk onze leraren inspireren om onderwijs voor alle leerlingen - en in het bijzonder degenen die dit het hardst nodig hebben - te verbeteren. In deze essentiële uitdaging is Pasi Sahlberg ongetwijfeld één van de beste leraren.”
- Uit het voorwoord door Andy Hargreaves, Lynch School of Education, Boston College

Details

In zijn boek Finnish Lessons beschrijft Pasi Sahlberg op welke manieren de Finse strategie en tactiek verschillen van die van de wereldwijde onderwijsvernieuwingsbeweging. Hij gaat in op de rol van de leerkracht en de relatie tussen onderwijshervorming en verschillende sectoren van de samenleving.

Kijken we naar onze samenleving in Nederland, dan zien we aan de ene kant een open samenleving, waarin we internationaal georiënteerd zijn en graag leren van andere landen, waaronder Finland. Aan de andere kant is Nederland kampioen initiatief nemen, maar hebben voornemens om te veranderen zelden een levensduur langer dan een kabinets- of beleidsplanperiode. ‘Finnish lessons’ gaat dan ook niet alleen over lessen uit Finland, maar ook over het afmaken (finish) van lessen.

Goede interventies
Als we in Nederland de juiste interventies plegen, is het ook hier mogelijk om het onderwijs naar een hoger plan te tillen. Sahlberg geeft ons daarvoor vijf waardevolle aanknopingspunten.Ten eerste is het belangrijk trouw te blijven aan traditie en culturele identiteit en om ons bewust te zijn van onze verworvenheden. Ook moeten we inzien dat onze ‘regieverlegenheid’ en ‘vrijblijvendheid’ belemmeringen vormen voor onderwijsvernieuwing, en hier iets mee doen. Als we ons er daarnaast bewust van worden dat een uitdaging niet een dilemma of keuzevraagstuk is, maar een paradox waar we wat mee kunnen, kunnen we komen tot EN-EN-oplossingen. Verder gaat Sahlberg in op ‘instrumenteel-culturele vaardigheden’: veel vak- en vormingsgebieden in Nederland komen overeen met die in Finland. Er is echter vaak een nuanceverschil en het is goed daarvan te leren. Ten slotte is er het duurzaamheidsperspectief, waarbij Shalberg handvatten geeft om van tijdelijk werkbare oplossingen om te vormen naar zeer betrouwbare organisaties.

Over Pasi Sahlberg
Pasi Sahlberg is Directeur Generaal van CIMO (Centre for International Mobility and Cooperation) bij het Finse Ministerie van Onderwijs in Helsinki. Hij promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Jyväskylä (Finland) in 1996. Dr. Sahlberg woonde en werkte in Italië (Europese Commissie) en in de VS (Wereldbank) en heeft wereldwijd expertise opgebouwd op het gebied van onderwijsvernieuwing, schoolverbetering, de opleiding van leraren en leiders en het adviseren van beleidmakers en overheden.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

De mooiste weg - naar leren en leiderschap in het onderwijs.

De mooiste weg - naar leren en leiderschap in het onderwijs.

Excl. BTW: € 23,54 Incl. BTW: € 24,95
Pasi Tweets Discussiespel

Pasi Tweets Discussiespel

Excl. BTW: € 12,36 Incl. BTW: € 14,95
Stratosphere - De verbindende kracht van technologie, pedagogie en veranderkunde

Stratosphere - De verbindende kracht van technologie, pedagogie en veranderkunde

Excl. BTW: € 32,97 Incl. BTW: € 34,95
Van eiland naar WIJland - Collegiaal leren in de praktijk

Van eiland naar WIJland - Collegiaal leren in de praktijk

Excl. BTW: € 56,56 Incl. BTW: € 59,95

Eigen labels

Gebruik spaties om labels te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.