Van eiland naar WIJland - Collegiaal leren in de praktijk

Schrijf de eerste beoordeling van dit product

Excl. BTW: € 56,56 Incl. BTW: € 59,95
OF

Snel overzicht

Krijg een beeld van Van Eiland naar WIJland door een inzage in de inhoudsopgave van het boek.


Een complete aanpak voor collegiaal leren in de praktijk
Met een voorwoord van Pasi Sahlberg


In navolging op de succesvolle publicatie van ‘Finnish Lessons’ kwam Onderwijs Maak Je Samen in april 2013 met deze nieuwe uitgave ‘Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’. In deze publicatie gaan we dieper in op het organiseren van een lerende organisatie. Hoe kunnen we elkaars professionele ontwikkeling stimuleren? En hoe bereiken we een ‘halen’ – ‘brengen’ systeem van kennis en vakmanschap binnen een school en bestuur?


Productomschrijving
Cassette met boek en 7 praktijkkaarten 
Hardcover, 108 p. 1 steunkleur 
Auteur: Jan Heijmans en Martine Creemers
ISBN: 9789081748445
Jaar van uitgave: 2013, tweede druk: 2014
Uitgeverij: Uitgeverij OMJS

Van eiland naar WIJland - Collegiaal leren in de praktijk

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Reacties


“'Van eiland naar WIJland' is een belangrijk boek voor leraren en schoolleiders die graag over de grens kijken als het gaat om traditionele professionalisering en schoolverbetering. Dit praktische boek laat zien dat de combinatie van het verbeteren van persoonlijke vaardigheden en het versterken van collegiaal leren, de professionele cultuur en de kwaliteit van het onderwijs optimaliseren. Deze aspecten waren ook belangrijk voor de manier waarop Finland een schoolsysteem heeft gebouwd, waarin gelijke kansen en het leren van leerlingen hand in hand gaan.”
- Pasi Sahlberg, PhD, directeur-generaal, CIMO, Finland, en auteur van de Finnish Lessons (2011).

“Dit boek vormt een krachtig pleidooi om de professionaliteit en cultuur binnen scholen van binnenuit op te pakken: door leraren zelf! Naast prikkelende kaders die de recente theorie rond professionaliteit en professionele cultuur ontsluiten, biedt het boek ook praktische bruikbare instrumenten voor leraren die samen met collega's de regie in eigen handen willen nemen!”
- M. Snoek, lector Leren & Innoveren Hogeschool van Amsterdam.

“Als we het onderwijs echt willen verbeteren, zullen leraren zelf de regie over hun professionele ontwikkeling moeten nemen. Dit boek maakt haarscherp duidelijk waardom dat zo is, en hoe dat in de praktijk vorm kan krijgen.”
- Hartger Wassink, associate lector, Facultiteit Educatie Hogeschool Utrecht

Details

We willen niet langer een school met alleen maar bijzonder mooie ‘eilandjes’, we willen juist gebruik maken van de voordelen en opbrengsten van een goed georganiseerd WIJ-land. Het wij-gevoel en de wij-cultuur binnen een scholen dragen bij aan de kwaliteitsverbetering en het werkplezier. Men bepaalt samen wat belangrijk is en ontwikkelt van daaruit een sterk kwaliteitsbewustzijn. Het collegiaal leren treedt dan de organisatie binnen en is, ondersteund en gestimuleerd door goed leiderschap, een van de belangrijkste pijlers van de professionalisering van leraren.

In ‘Van eiland naar WIJ-land’ wordt beschreven hoe je collegiaal leren kunt organiseren, op welke wijze de ontwikkeling van leraren gestimuleerd kan worden en hoe er een professionele lerende cultuur kan ontstaan binnen de school en het bestuur. De nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkeling en de schoolontwikkeling en is gebaseerd op het principe van leren van je soort- en lotgenoten. Door middel van een eenvoudig praktijkmodel kunnen leraren systematisch en gestructureerd de juiste vorm voor collegiaal leren inzetten. Daarmee professionaliseren zij zichzelf en versterkt men samen de kwaliteit van de organisatie.

Met ‘Van eiland naar WIJ-land, collegiaal leren in de praktijk’ heb je een praktische aanpak in handen. Het boek en de praktijkkaarten beschrijven zes vormen van collegiaal leren. Deze worden naar aanleiding van bovenstaand praktijkmodel in concrete actiestappen uitgewerkt en bieden zo een concrete aanpak voor de eigen praktijk.

De volgende vormen van collegiaal leren komen aan bod:

 • maatjesleren, intervisie en collegiale consultatie bij persoonlijke ontwikkeling als vertrekpunt;
 • kritische vriend, leernetwerk en collegiale visitatie bij schoolontwikkeling als vertrekpunt.

 • Vergader- en studiemomenten krijgen op deze wijze meer inhoud en dragen bij aan de professionalisering van het hele team.

  ‘Van eiland naar WIJland, collegiaal leren in de praktijk’ bestaat uit: een boek, een set van praktische werkkaarten en een gratis jaarlicentie voor het digitale observatie instrument ‘Looqin’.

  U bent wellicht ook geïnteresseerd in de volgende producten:

  Stratosphere - De verbindende kracht van technologie, pedagogie en veranderkunde

  Stratosphere - De verbindende kracht van technologie, pedagogie en veranderkunde

  Excl. BTW: € 32,97 Incl. BTW: € 34,95
  Pasi Tweets Discussiespel

  Pasi Tweets Discussiespel

  Excl. BTW: € 12,36 Incl. BTW: € 14,95
  De mooiste weg - naar leren en leiderschap in het onderwijs.

  De mooiste weg - naar leren en leiderschap in het onderwijs.

  Excl. BTW: € 23,54 Incl. BTW: € 24,95
  Finnish Lessons - Wat Nederland kan leren van het Finse onderwijs

  Finnish Lessons - Wat Nederland kan leren van het Finse onderwijs

  Excl. BTW: € 37,69 Incl. BTW: € 39,95

  Eigen labels

  Gebruik spaties om labels te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.