Creativiteit

Hoe speel je het spel?

Definitie

Video’s

Aandacht voor creativiteit in de klas


Video niet zichtbaar? Download de leraar24 app voor iPhone/iPad of bekijk de video op laptop/pc.

E-College van Onderwijs Maak Je Samen over creatief denken

Achtergrond informatie

 

Strategieën voor creatief denken (kaart 1)

Er zijn op kaart 1 in het spel zes creatieve denktechnieken benoemd.

  1. Creatief waarnemen: Dit kan geoefend worden door meerdere ideeën te halen uit één bepaald gegeven. Voorbeeld: Wat kun je doen met een baksteen, behalve er een huis mee bouwen?
  2. Flexibel associëren: Associaties opschrijven en vervolgens daar nieuwe ideeën op baseren. Voorbeeld: Waar denk je aan, als je aan McDonalds denkt?
  3. Uitstel van oordeel: Uitstel kan leiden tot betere ideeën. Er kan dan buiten de kaders gedacht worden en dat zorgt ervoor dat er vrije ideeën bedacht kunnen worden.
  4. Analogieën herkennen en gebruiken: Tussen begrippen of ideeën kan er naar overeenkomsten gezocht worden.
  5. Alternatieven blijven zoeken: Na de eerste brainstormsessie moet er ruimte zijn om op een andere manier verder na te denken. Er kunnen nieuwe ideeën opgeschreven worden, maar ze kunnen ook getekend worden.
  6. Verbeeldingskracht: Uit bestaande voorwerpen en concepten worden nieuwe ideeën bedacht. Voorbeeld: Combineer een bal en punaise (Kooij & Ophuizen, 2011).

Meer informatie over deze creatieve denktechnieken vind je in het creatieve ideeënboek die bij de downloads staat vermeld!

Heeft u nog interessante creatieve denktechnieken die gedeeld kunnen worden met anderen? E-mail ze naar info@onderwijsmaakjesamen.nl en wij plaatsen ze op de website.

Voorbeeldles Primair/Voorgezet onderwijs

Wij zijn op zoek naar voorbeeldlessen voor het primair en voortgezet onderwijs. Heeft u een voorbeeldles, stuur het dan naar info@onderwijsmaakjesamen.nl.

Links

Vindingrijk
Omdenken

Downloads

Mindmap ideeënboek
Inspiratie reader mindmappen
Domino met krantenkoppen
Hints
Prinsjesdag

Stel je vraag aan

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

    Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.