Spelsuggestie 5 Positieve poster
Gebruik alleen de positieve gedachtekaarten. Zet deelnemers in duo’s tegenover elkaar. Op een A2 vel maken ze van elkaar een zo goed als gelijkend portret (het gaat hierbij niet om de kwaliteit maar om de lol die je er samen om kunt hebben). Vervolgens bekijken de duo’s welke gedachten het beste passen bij hun portretten: welke gedachten vind je leuk, welke zouden jou kunnen helpen in moeilijke situaties? Eventueel kan de poster nog versierd worden met positieve eigenschappen en vaardigheden die bij de persoon horen. Zo krijg je een positieve hulpposter die leuk is om met elkaar te bespreken en die kracht kan geven op de momenten dat het nodig is.
Spelsuggestie 6 Prettige paren
Leg de positieve en negatieve gedachten uitgespreid op tafel naast elkaar. Laat deelnemers een negatieve gedachte zoeken die zij herkennen. Vervolgens laat je ze uit de positieve kaartjes een gedachte halen die het meeste zou kunnen helpen bij die negatieve gedachte. Laat ze deze prettige paren opschrijven op kleine kaartjes die ze bij kunnen houden.
Spelsuggestie 7 Hulpkaartjes
Gebruik alleen de positieve gedachtekaartjes. Laat deelnemers op kleine kaartjes (die bv in een portemonnee passen zodat ze die in principe altijd bij zich hebben) drie hulp/powergedachten opschrijven die voor hen als heel sterk en waardevol voelen. Er kunnen ook nog zelf sterke gedachten verzonnen worden zoals ‘ik mag er zijn!’ of ‘ik weet wat ik kan!’. Deze kaartjes regelmatig kort met ze bespreken; waarom zijn deze gedachten zo belangrijk voor je? Wat doen ze met je? Maak samen de kaartjes krachtiger (hiervoor zijn ook NLP methodes te gebruiken als bijvoorbeeld geleide fantasie), zodat ze als een soort talisman gaan werken!
Spelsuggestie 8 Gedachtenbombardement
Neem een willekeurige negatieve gedachte (of één die het meeste van toepassing is op de deelnemer(s) ) en schrijf deze op het midden van een groot vel. Bombardeer deze gedachte met tegengedachten (waarom is de gedachte niet waar? Wat zou beter helpen of zelfs waarom is dit een onzingedachte) die als een mindmap om de negatieve gedachte heen geschreven worden. Als iedereen het erover eens is dat deze gedachte voldoende is gebombardeerd en tot een ‘ruïne’ vervallen is mogen alle deelnemers met stiften de gedachte doorkrassen tot een zwart vlak en vervolgens het vel een ‘kopje kleiner’ maken (versnipperen, schredderen, verbranden, in stukjes scheuren en iedere deelnemer neemt een stukje mee naar z’n eigenhuis waar het de prullenbak in verdwijnt..etc!)