Alette Schoenmaker

Als onderwijsadviseur komt Alette al jaren op basisscholen in heel Nederland; van zeer zwakke basisscholen (via het project ‘Goed worden, goed blijven’ van de PO Raad (Vliegende Brigade)) tot goed functionerende basisscholen. Haar specialisatie ligt op het terrein van taal/lezen (alle domeinen) van groep 0 t/m groep 8. Een goede taal- en leesvaardigheid (communicatie) is ontzettend belangrijk. Kijk maar naar de 21e eeuwse vaardigheden! Je kunnen uiten, begrijpen en begrepen worden, is essentieel.

Na een hulpvraag van een school, vindt altijd een intake plaats waarin de vraag nader verkend en geanalyseerd wordt. Na deze verkenning kijkt zij samen met de school welke aspecten van het onderwijsleerproces versterkt kunnen worden en op welke manier de theorie het best naar de praktijk van de school vertaald kan worden. De missie, visie en kernwaarden worden samen met andere belangrijke, specifieke kenmerken van de school hierin meegenomen.

Zij gaat graag met directies/teams en individuele teamleden handelings- en opbrengstgericht aan de slag. Samen met de school draagt zij er zorg voor het onderwijsaanbod zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat de kinderen nodig hebben, zodat zij zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Het kind staat centraal. Er wordt hiervoor gekeken naar motivatie, betrokkenheid, competenties en resultaten.
Met het oog op een duurzame implementatie wordt bij voorkeur een verbinding gelegd tussen inhoud, houding en verhouding. Zo wordt de inhoud gekoppeld aan persoonlijke leer-, hulp- en ontwikkelvragen van leraren (houding) en gaat er aandacht naar het team in een lerende organisatie; actief en professioneel leren van en met elkaar (verhouding).

Het samen met de school op deze manier het (taal- lees)onderwijs verbeteren geeft haar elke keer weer energie en voldoening.

Wat zeggen scholen over haar?


  • ‘Deskundig, up to date’

  • ‘Critical friend’

  • ‘Sluit goed aan bij wat het team nodig heeft’

  • ‘Enthousiast, betrokken, gedreven’

  • ‘Toegankelijk, een teamplayer’

  • ‘Vasthoudend’

  • ‘Gevoel voor humor’


Oordeel zelf. Zij komt graag ook bij jullie op school!

Mijn activiteiten

Leernetwerk taal-/leescoördinatoren

Leernetwerk

Afgelopen jaar hebben jullie bij ons de opleiding taal-leescoördinator gevolgd. Dit jaar hebben jullie je taak hopelijk voortgezet en de mooie ontwikkelingen die wij op jullie scholen langs de zijlijn hebben mogen volgen, verder vormgegeven. We hopen dat jullie het waardevol vinden om elkaar in het najaar weer te treffen. Om te horen hoe het met jullie gaat, ervaringen met elkaar te kunnen uitwisselen en om jullie opnieuw te inspireren op het gebied van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van taal.

Inspiratiesessie: Begrijpend lezen in groep 4

Inspiratiesessie

In het begin van groep 4 gaat bij veel leerlingen de aandacht nog uit naar technisch lezen en is begrijpend lezen nog te moeilijk. Het begrijpen van teksten gebeurt dan nog onder begeleiding van de leraar. In deze inspiratiesessie leer je op welke wijze je toe kunt werken naar zelfstandig begrijpend lezen in groep 4 en ga je met praktische tips en antwoorden op jouw vragen weer naar huis.

Begrijpend luisteren, begrijpend denken

Training

Wil je jouw leerlingen plezier laten beleven aan verschillende soorten teksten? Wil jij dat leerlingen deze teksten gaan beleven en doorgronden? Wil je leerlingen goed voorbereiden op begrijpend lezen? Dan is het belangrijk dat je leerlingen al jong (leert) nadenken over de inhoud van teksten. Tijdens deze training leer je hoe je dit op een motiverende en activerende manier kunt realiseren.

Opleiding (Lees- en) Taalcoördinator

post-hbo-opleiding

Deze opleiding is bedoeld voor alle leraren en logopedisten die zich willen toeleggen op het optimaliseren van het taal-/leesonderwijs op hun school. Jij bent samen met je schoolleider, intern begeleider en/of taalwerkgroep de spin in het web, als het gaat om het op peil krijgen of houden van jullie taalonderwijs binnen de school.

Stel je vraag aan Alette

sluiten

sluiten

Geef aan waarin je geïnteresseerd bent

    Ik geef toestemming om nieuwsbrieven te ontvangen van Onderwijs Maak Je Samen.