Michel van de Ven
Inspiratie, vertrouwen en verbinden, dat zijn kernwaarden voor Michel van de Ven als onderwijsadviseur in de onderwerpen ICT & technologie, onderwijsinnovatie, activerende didactiek, ‘leren in de 21e eeuw’ en kwaliteitszorg.
Als innovator put hij inspiratie uit de ideeën over “leren in de 21e eeuw” van Howard Gardner, Michael Fullan, Robert Marzano en Dylan William.
Zijn motto daarbij is “Less is more”: geef leerlingen alle ruimte voor zelfsturend leren. Leren waarin de leerling eigen keuzes maakt en maximaal gebruik maken van zijn of haar talenten. Hiermee realiseert de school een eigen betekenis en invulling van persoonlijk/gepersonaliseerd leren.
Hij geeft de vernieuwende didactiek DenkBeelden ontwikkeld als een praktische eigentijdse onderwijsaanpak gericht op ‘leren in de 21e eeuw’, visueel leren en metacognitie. DenkBeelden leidt tot betrokken en verantwoordelijke leerlingen die zelfsturend, coöperatief en ontdekkend leren.
Onderwijstechnologie blijft voor hem een belangrijk, snel veranderend thema. Een innovatiethema waarin hij uw school of bestuur of kan begeleiden bij de enorm snelle ontwikkelingen in communicatie, sociale media en wereldburgerschap.
Hij heeft erg veel expertise in het begeleiden van de bestuurs- en schoolprocessen rond Onderwijs & ICT. Hij hecht daarbij veel waarde aan netwerken van en programma’s voor ICT-specialisten.
Als landelijk specialist voor het kwaliteitszorgsysteem WMK(PO) begeleidt hij besturen en scholen bij het ontwerp en uitvoering van een opbrengstgerichte kwaliteitszorgcyclus. Vanuit deze context ondersteunt hij scholen ook bij visie- en schoolplanontwikkeling en de gehele afname van (online) tevredenheidsonderzoeken
Samen met het team van Onderwijs Maak Je Samen draagt hij graag mede de zorg voor de vernieuwing en kwaliteit van uw onderwijs!
"Less is more."
Stel je vraag aan Michel
Mijn dossiers
Mijn activiteiten
Aan de slag met Deep Learning en Wereldburgerschap
TrainingIn hoeverre zijn de leerlingen van jouw school optimaal worden voorbereid op de toekomst met name een mondiale leefwereld? Deze training bereid je jezelf voor om de mondiale competenties van Deep Learning, in het perspectief van wereldburgerschap, in jouw onderwijspraktijk te kunnen brengen. Je bouwt kennis, vaardigheden en routines op om daarna zelfstandig, maar bij […]
Bootcamp Deep Learning
BootcampTijdens het Bootcamp Deep Learning bereid je jezelf en je school in deze studiedag (inclusief avondprogramma) meesterlijk voor op een schooleigen route in de richting van Deep Learning! Een inspirerende en exclusieve onderdompeling in eigentijds en mondiaal onderwijs gebaseerd op de aanpak van Deep Learning.
Ga samen met collega's uit het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs verdiepend inzicht verwerven in de betekenis, impact en aanpak van Deep Learning. Tegelijkertijd bouw je aan je eigen inzicht in de huidige positie van je school ten aanzien van Deep Learning. Waarom en hoe past Verdiepend Leren bij onze school, afdeling, leerwegen of groepen?
Opleiding naar Excellente Teamleider
OpleidingAls teamleider VO neem je een centrale plaats in de organisatie en het onderwijs van een school in. De opleiding Excellente Teamleider Voortgezet Onderwijs richt zich op de concrete vertaling van onderzoek en theorie naar de dagelijkse praktijk als teamleider VO. Door het uitvoeren van gericht praktijkonderzoek in de eigen school en effectieve zelfstudie is er veel ruimte voor differentiatie en worden de opleidingsdagen maximaal benut voor collegiaal leren.
Leidinggeven aan veranderingsprocessen (in het PO en VO)
StudiedagHet centrale thema van deze studiedag -Leidinggeven aan veranderingsprocessen- wordt benaderd vanuit zowel het perspectief van een projectleider als vanuit het managementperspectief. In deze studiedag verwerf je inzicht in complexe veranderingsprocessen en ontvang je concrete tools en modellen die schooleigen veranderingsprocessen ondersteunen, verbeteren en verdiepen. Modellen als het Coherentiemodel (Michael Fullan), Curriculair spinnenweb (Van den Akker) en The Golden Circle (Simon Sinek).
Studiereis Estland; hét gidsland voor onderwijstechnologie
StudiereisEstland weet onderwijstechnologie te combineren met zeer hoge leerresultaten. In de studiereis naar Tallinn vormen onderwijstechnologie en (digitale) geletterdheid de rode draad. Je ziet hoe technologie een krachtige accelerator kan zijn van actuele maatschappelijke en economische innovatie en hoe dit kan leiden tot opmerkelijke onderwijsvernieuwing. Parallel aan deze innovatieprocessen realiseerde Estonia zowel in 2015 als in 2018 de hoogste PISA-scores van West-Europa, met name in geletterdheid.
Het zesdaagse programma zal bestaan uit het bezoeken van scholen (ook met ‘inclusief’ onderwijs), expertisecentra rond (onderwijs)technologie (E-Estonia en HITSA) en inhoudelijke sessies met onderwijsexperts van de universiteit van Tallinn (educatieve afdeling).
Studiereis Finland; levensecht onderwijs gebaseerd op vertrouwen
StudiereisDe studiereis naar Finland staat geheel in het teken van recente onderwijsvernieuwingen in het Finse primair en voortgezet onderwijs. 2021 is een uitgelezen moment om in een professionele dialoog te onderzoeken hoe het Finse onderwijssysteem zich tot nu toe heeft ontwikkeld en hoe het zich gaat ontwikkelen. Accenten liggen op een thematisch curriculumontwerp (inclusief vakoverstijgende vaardigheden), ruimte voor leerling en leraar (persoonlijk leren) en de inzet van ICT en technologie.